Γιατί δεν χρεοκοπήσαμε τελικά στις 16 Νοεμβρίου

13:54 16/11/2012 - Πηγή: 24wro
Η δήλωση του πρωθυπουργού στις αρχές του Οκτώβρη ήταν κατηγορηματική...
Χωρίς της δόση τα αποθεματικά έχουν εξαντληθεί δήλωσε. Τι άλλαξε και δεν χρεοκοπήσαμε (Vid)

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Με απειλές χρεοκοπίας και στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις, ο λαός οδηγήθηκε στις κάλπες, βουλευτές υπέγραψαν μνημόνια και το έργο επαναλαμβάνεται.

Τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος , η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με αποδέκτες Ευρωπαίους και ΔΝΤ,
ότι αν δεν καταβληθεί μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, τουλάχιστον η δόση των 31, 5 δισ .ευρώ, τα αποθεματικά στα ταμεία τελειώνουν.

Η 16η Νοεμβρίου ήρθε, η δόση ποτέ και όμως το ελληνικό κράτος για άλλη μια φορά δεν χρεοκόπησε επισήμως. Έτσι μετά την αποπληρωμή των χρεογράφων €5 δισ, και τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας ότι μισθοί και συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά τον Δεκέμβριο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι τα διαθέσιμα επαρκούν μετά βίας έως τις 16 Νοεμβρίου.

Ο κύριος σκόπελος που είχε να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση για την αποφυγή ενός πιστωτικού γεγονότος, ήταν η αποπληρωμή των υποχρεώσεων της σε χρεόγραφα που ανέρχονται στα 5 δισ ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Αυγούστου το Δημόσιο αντιμετώπισε υποχρεώσεις από λήξεις εντόκων ύψους 1,6 δισ. ευρώ και έπρεπε να εξοφλήσει στο ακέραιο ομόλογο ύψους 3,3 δισ. ευρώ που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προκειμένου να ανταποκριθεί ομαλά στις υποχρεώσεις αυτές και να μην δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούσαν, δόθηκε από την ΕΚΤ η δυνατότητα αύξησης του δανεισμού μέσω εντόκων.

Έτσι, το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε μέσω τρίμηνων εντόκων συνολικά 5 δισ. ευρώ.

Αυτό ποσό καλύφθηκε με τα 4,062 δισ. ευρώ συνολικά άντλησε το ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας ενός και τριών μηνών που διενήργήθηκε στις 13 Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, το Δημόσιο άντλησε 2,762 δισ. ευρώ από τα έντοκα διάρκειας ενός μήνα (με ακριβό επιτόκιο 3,95%) και 1,3 δισ. ευρώ από τα τρίμηνα έντοκα (με επιτόκιο 4,2% από 4,24% στην προηγούμενη δημοπρασία). Επίσης συμπληρωματικά το κράτος άντλησε την Πέμπτη, το ποσό των 937,5 εκατ. Ευρώ , ποδεχόμενο μη ανταγωνιστικές προσφορές από τις δύο δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που έγιναν την περασμένη Τρίτη.

Είναι προφανές ότι το υπουργείο "επενδύει" στην προοπτική εκταμίευσης της δόσης του δανείου, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις αυξημένες πλέον υποχρεώσεις που θα προκύψουν τον Δεκέμβριο.

Πως καλύφθηκαν μισθοί και συντάξεις

Μικρή ανάσα όμως, για όσο καθυστερεί ακόμη η περιβόητη δόση, δίνει στο υπουργείο Οικονομικών και η μετάθεση της πληρωμής κατά μία εβδομάδα ή έως και δέκα ημέρες στην ημερομηνία καταβολής των συντάξεων που έπρεπε να πληρωθούν στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να βάλει αργότερα τα λεφτά των συντάξεων στ
Keywords
Τυχαία Θέματα