Φτηνά κόλπα του δημοσίου για να κερδίσει μερικά παραπάνω ευρώ

06:15 30/7/2011 - Πηγή: 24wro

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό είναι το καλύτερο...



και χαρακτηριστικότερο δείγμα της οικτρής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό δημόσιο από πλευράς ρευστότητας και οικονομικής επιφάνειας, γενικότερα.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχει όντως "κεντρική" οδηγία να παγώσουν για δύο μέρες οι διάφορες πληρωμές του δημοσίου, έτσι ώστε να κερδίσει από το γεγονός ότι το τέλος του μήνα, ημερολογιακά, συμπίπτει με ...σαββατοκύριακο. Παλιά, το δημόσιο τακτοποιούσε τις υποχρεώσεις του την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα.
Με τη διαφορά ότι παλιά είχε
και λεφτά. Τώρα που δεν έχει, φέρεται να καταφεύγει σε "φτηνά" κόλπα της αγοράς και μάλιστα των εταιριών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας κι αναζητούν τρόπους για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Το γεγονός, εφόσον επαληθεύεται στην πράξη, έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα πρωτοβουλιών, ανάλογου χαρακτήρα, που έχει αναλάβει το κράτος, για να εξυπηρετήσει τον ίδιο πάντα στόχο.
Αρκεί να υπενθυμιστεί ότι από πέρυσι το Φεβρουάριο και για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαν "παγώσει" εντελώς οι επιστροφές του κράτους προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ ακόμα και σήμερα, σχεδόν 1,5 χρόνο μετά, υπάρχουν πολλές απλήρωτες οφειλές λόγω αυτής της τακτικής.
Δείγμα κι αυτό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που ενέκυψε στη χώρα, με τα γνωστά, σήμερα, αποτελέσματα.
Πότε θα βελτιωθεί αυτή η κατάσταση; Άγνωστο. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η χώρα θα μπορεί να επιστρέψει στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίου, για να δανεισθεί, σε δύο χρόνια από σήμερα.
Έως τότε, όμως, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση θα πρέπει να βρει απόλυτη εφαρμογή. Κάτι το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο

newscode.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα