Φόβος για «τσιμεντοποίηση» των ακτών στην Ιταλία

12:00 14/5/2011 - Πηγή: 24wro
Η διάρκεια της παραχώρησης της εκμετάλλευσης των ιταλικών ακτών θα είναι 20 χρόνια και όχι 90...
όπως αρχικά προγραμμάτιζε η κυβέρνηση της χώρας, ανακοινώθηκε από κυβερνητικές πηγές, μία απόφαση όμως που ελάχιστα κατευνάζει την πολεμική που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα, με τους οικολόγους να καλούν σε διαδηλώσεις στα μέσα Ιουνίου.

Το διάταγμα που ρυθμίζει τη σχετική μεταβολή υπογράφηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας
Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και πρόκειται το απόγευμα να δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να μειώσει τη σχετική διάρκεια κάτω από το βάρος των πιέσεων της αντιπολίτευσης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της ΕΕ. Μολαταύτα, οι πολέμιοι του μέτρου δεν υποχωρούν καθώς νοιώθουν πως δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως : «το τέχνασμα (της κυβέρνησης) συνίσταται στη μετατροπή του δικαιώματος εκμετάλλευσης σε δικαίωμα χρήσης της επιφάνειας, που ενέχει τον κίνδυνο ‘τσιμεντοποίησης’ των ακτών», τονίζουν οι οικολογικές οργανώσεις Fai και WWF. Η κεντρική ιδέα του μέτρου, εξηγούν οι οργανώσεις, είναι «να διαχωριστεί η ιδιοκτησία του εδάφους από εκείνο που έχει οικοδομηθεί, γεγονός που εγγυάται στον ιδιωτικό τομέα την ιδιοκτησία των ήδη ανεγερθέντων, ή των μελλοντικών, οικοδομημάτων». Κατά συνέπεια, τη στιγμή της πιθανής ανανέωσης των συμφωνιών εκμετάλλευσης, εάν το κράτος, ή οι τοπικοί σύνδεσμοι θέλουν «ακτές χωρίς υποδομές, θα πρέπει να τις εξαγοράσουν από τους εκάστοτε ιδιοκτήτες τους», τονίζουν οι δύο οργανώσεις. «Ιδού ποιος είναι ο πραγματικός στόχος» του μέτρου αυτού, καταγγέλλει ο Άντζελο Μπονέλι, επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, οι οποίοι προανήγγειλαν τη διεξαγωγή μεγάλης διαδήλωσης στις 18 Ιουνίου στην Όστια, μία παράλια πόλη κοντά στη Ρώμη, της οποίας «το 90% των ακτών έχει ‘τσιμεντοποιηθεί’», προκειμένου να διατρανώσουν ένα μεγάλο «όχι στο διάταγμα του αίσχους». Σύμφωνα με τον ίδιο, το δικαίωμα επί της επιφανείας και η μείωση των διοικητικών δυνατοτήτων «επιτρέπουν τις κάθε τύπου κατασκευές πάνω στις ακτές».
Οι παράλιες εγκαταστάσεις που διαθέτουν μπαρ και εστιατόρια, όπου οι παραθεριστές μπορούν να ενοικιάσουν, συχνά έναντι ‘αλμυρού τιμήματος’, μία ξαπλώστρα και μία ομπρέλα για το μπάνιο τους -- ακόμη και για ολόκληρη τη ‘σεζόν’ -- καταλαμβάνουν ήδη ένα μεγάλο τμήμα των ιταλικών παραλίων.
Για την κυβέρνηση, στόχος του διατάγματος είναι η ενίσχυση των επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και για να αναθερμανθεί ο τομέας του τουρισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα