Φορολογικός κλοιός για 30.000 Έλληνες με καταθέσεις στο εξωτερικό

02:00 1/8/2011 - Πηγή: 24wro
Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ μπαίνουν οι πρώτοι 30.000 ‘Έλληνες , με καταθέσεις...
στο εξωτερικό...

Πόσο μειώθηκαν οι καταθέσεις στην Ελλάδα από το 2009 μέχρι και σήμερα.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί είναι επαρκή μετά και τις πληροφορίες που έδωσαν οι ξένες τράπεζες και μόλις ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, θα ζητηθούν και τα στοιχεία για τα εμβάσματα στις τράπεζες.

Στόχος είναι να ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος με αυτούς τους καταθέτες που εμφανίζονται να έχουν στείλει στο εξωτερικό τα περισσότερα χρήματα, χωρίς όμως να μπoρούν να τα δικαιολογήσουν βάση του «πόθεν έσχες».

Μάλιστα ειδικό ρόλο αναμένεται να αναλάβει το ΣΔΟΕ σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των χρηματικών ποσών που λιμνάζουν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Το υπ. Οικονομικών σκέφτεται να προσφέρει την δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό να καταβάλουν 10 -15% φόρο επί των καταθέσεων έτσι ώστε να παρακάμψουν τον φορολογικό έλεγχο που μπορεί να φτάσει σε συντελεστές μέχρι και 45%.

Επίσης σε δεύτερο στάδιο θα υπάρξει έλεγχος για το να κατατέθηκαν οι φόροι επί των τόκων καταθέσεων και σε τελικό στάδιο ελέγχου και αν τα χρήματα δεν επιστρέψουν στην Ελλάδα, θα επιβληθεί φόρος επί του κεφαλαίου που βγήκε στο εξωτερικό .

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόσυρση των καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες από την αρχή του χρόνου υπολογίζονται σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ σε 18 δις. ευρώ, ενώ το σύνολο των καταθέσεων (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) έφταναν σε 237,341 δις. ευρώ στα τέλη του 2009 και περιορίστηκαν στα 191, 814 στα τέλη Μαίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πάντως πως επέστρεψαν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα, το ύψος των οποίων υπολογίζεται στο 1 δις. ευρώ.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα