Φ.ΓΚΑΡΤΖΑΡΕΛΙ: Mια Ελλάδα της δραχµής δεν θα υπάρχει στον παγκόσµιο χάρτη

10:56 22/1/2012 - Πηγή: 24wro
Περπατώντας στα γραφεία της Goldman Sachs στο Λονδίνο περιµένει κανείς να συναντήσει ανθρώπους πολύ...
απασχοληµένους µε την προώθηση συνωµοσιών κατά των κρατών. Γρήγορα αντιλαµβάνεται ότι τα πράγµατα µπορεί να είναι απλούστερα. Ο κ. Φραντσέσκο Γκαρτζαρέλι, επικεφαλής του διεθνούς και του ευρωπαϊκού τµήµατος Μακροοικονοµικών Ερευνών της Goldman, είναι ένας ευγενικός και διαβασµένος οικονοµολόγος.

Η ιταλική καταγωγή του τού επιτρέπει να µιλάει για τις τραγωδίες της ευρωζώνης χωρίς να θυµίζει ροµπότ,
όπως άλλοι. Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήµα της Κυριακής» εκτιµά ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το PSI και θα παραµείνει στην ευρωζώνη, ότι η ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί σύντοµα και ότι κάθε σκέψη για αποχώρηση χώρας ή εισαγωγή διπλού νοµίσµατος δεν πρόκειται να πραγµατοποιηθεί.

Μιλώντας στο Ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Στρατηγικής της Goldman Sachs (9 Ιανουαρίου στο Λονδίνο) αναφέρατε ότι η ευρωζώνη είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της, δηλαδή η Ελλάδα. Ουσιαστικά αυτό που μας είπατε είναι ότι η ευρωζώνη είναι πάρα πολύ αδύναμη. Σωστά;

«Σωστά, αλλά η συστηµική σηµασία του αδύναµου κρίκου, δηλαδή της Ελλάδας, θα καταστεί ουδέτερη µετά το PSI και το νέο πακέτο στήριξης. Ως το 2014 ένα σηµαντικό τµήµα του ελληνικού χρέους θα ανήκει στον επίσηµο τοµέα, δηλαδή στους θεσµούς της ευρωζώνης, και όχι στον ιδιωτικό χρηµατοπιστωτικό τοµέα. Ταυτόχρονα θα ισχύει το λεγόµενο “δηµοσιονοµικό σύµφωνο” για να ρυθµίζει και να επιβάλλει σε όλες τις χώρες κοινούς κανόνες στη δηµιουργία νέου χρέους».

Αρκεί ο κεντρικός έλεγχος στη δημιουργία νέου χρέους;

«Το δηµοσιονοµικό σύµφωνο θα εφαρµοστεί όχι µόνο για να δηµιουργείται µε ασφάλεια νέο κρατικό χρέος στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα για να προχωρήσει η µετατροπή του παλαιών κρατικών χρεών – ελληνικών, ιταλικών ή ισπανικών – σε αµοιβαίο χρέος του συνόλου της ευρωζώνης». Και τι θα κερδίσουμε; «Με αυτόν τον τρόπο η ισχύς του συνόλου δεν θα ταυτίζεται µε την ισχύ του αδύναµου κρίκου. Η ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί. Ο κίνδυνος του αδύναµου κρίκου δεν θα απειλεί τους υπόλοιπους. Τα κράτη της ευρωζώνης θα αποκτήσουν έναν µέσο όρο διακινδύνευσης. Και αυτό θα συµβεί γιατί η δηµοσιονοµική θέση της ευρωζώνης συνολικά είναι πολύ ισχυρότερη εκείνης των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας».

Ολα αυτά θα γίνουν με το ευρωομόλογο που υποστηρίζουν οι κκ. Παπαδήμος και Μόντι;

«Οι καιροί δεν είναι πολιτικά ώριµοι για το ευρωοµόλογο. Εκείνο που θα γίνει είναι ότι µετά τον συντονισµό των δηµοσιονοµικών πολιτικών ένα τµήµα των υπαρχόντων οµολόγων της Ιταλίας ή της Ισπανίας θα αποµακρυνθεί από τον ιδιωτικό τοµέα και θα τοποθετηθεί σε ένα ειδικό όχηµα. Το όχηµα αυτό µπορεί να είναι ο Μόνιµος Μηχανισµός (ESM)».

Για να επιτευχθεί ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να περιοριστεί η εθνική ανεξαρτησία. Θα συμφωνήσει σε αυτό μια χώρα όπως η Γαλλία;

«Πράγµατι η Γαλλία είναι δύσκολο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Πρό
Keywords
Τυχαία Θέματα