Φάκελος-φωτιά για τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής

21:53 25/7/2012 - Πηγή: 24wro
Σε παρωδία, με οργιώδες παρασκήνιο και προκλητικές αποφάσεις, εξελίχθηκε ο απόρρητος διαγωνισμός για την...
εκμίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης ο οποίος πραγματοποιήθηκε μέσω του Νατοϊκού Οργανισμού ΝΑMSA.

Για πρώτη φορά η χώρα μας –ελέω των «παρατυπιών» που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια στους εγχώριους διαγωνισμούς- αποφάσισε να απευθυνθεί στην ανεξάρτητη εταιρεία προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες (δηλαδή τον διαγωνισμό) για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

«Μουτζουρωμένα» από τις ποινικές
διώξεις που είχαν ασκηθεί από τις εισαγγελικές Αρχές, το 2012 τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και η ηγεσία της Πυροσβεστικής, ανέθεσε στη ΝΑΜSA να διενεργήσει τρεις αυτοτελείς και ανεξάρτητους διαγωνισμούς:

Έναν για την ενοικίαση τριών Ε/Π με ενσωματωμένη δεξαμενή και δυνατότητα ρίψης τουλάχιστον επτά τόνων νερού

Έναν για την ενοικίαση δύο Ε/Π βαρέως τύπου με ανηρτημένο κάδο και δυνατότητα ρίψης τουλάχιστον εννέα τόνων νερού, και

Έναν για την ενοικίαση επτά Ε/Π μεσαίου τύπου με ανηρτημένο κάδο και δυνατότητα ρίψης τουλάχιστον τεσσάρων τόνων νερού.

Αντικειμενικός, τουλάχιστον φαινομενικά, σκοπός της πολιτικής ηγεσίας ήταν να καταστεί αδιάβλητος ο διαγωνισμός και να μην παρατηρηθούν –εκ νέου- φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος τα οποία έχουν καταστήσει κατηγορούμενα αρκετά από τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σήμερα, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, ο φάκελος που ανοίγει η zougla. gr καταδεικνύει ότι η υπόθεση του «αδιάβλητου» διαγωνισμού δεν εκτυλίχθηκε όπως αναμενόταν.

Αντίθετα, τα απόρρητα διαβαθμισμένα, έγγραφα τα οποία αντάλλαξαν, τα στελέχη του ΥΠΡΟΠΟ, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και οι αξιωματούχοι της NAMSA αποκαλύπτουν τη πρωτόγνωρη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε προκειμένου να «αγνοηθούν» οι πλέον οικονομικά συμφέρουσες προσφορές και τελικά το Ελληνικό Δημόσιο να συμβληθεί (χωρίς τη δική του βούληση!) με άλλες εταιρείες.

Απέρριψαν την πιο οικονομική προσφορά

Ως γνωστόν η υπόθεση του διαγωνισμού για τα βαρέως τύπου ελικόπτερα κατέληξε σε «φιάσκο» καθώς κατοχυρώθηκε σε μια τουρκική εταιρεία η οποία ουδέποτε έφερε τα πτητικά μέσα στην Ελλάδα κατόπιν της παρεμβάσεως της πρώην ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που επικαλέστηκε λόγους «εθνικής ασφάλειας». Στη συνέχεια ο διαγωνισμός δεν κατοχυρώθηκε στον δεύτερο μειοδότη (ήταν μια ελληνική εταιρεία), τουναντίον ακυρώθηκε και έκτοτε τα συγκεκριμένα μέσα, απλά, αγνοούνται…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως ο τρόπος επιλογής των επτά ελικοπτέρων μεσαίου τύπου καθώς από τα απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτεται ότι δεν επελέγη η πλέον συμφέρουσα προσφορά.

Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή καθώς μέσω της αλληλογραφίας προκύπτει ότι παρόλο που είχε «ανάψει» το πράσινο φως προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να συμβληθεί με την εταιρία Scorpion που είχε καταθέσει την καλύτερ
Keywords
Τυχαία Θέματα