Εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης στην επαναγορά ομολόγων

08:27 10/12/2012 - Πηγή: 24wro
Το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων εξετάζει η ελληνική...
κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Την είδηση μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Dow Jones Newswires καθώς και η Wall Street Journal, που επικαλούνται Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι το ενδεχόμενο παράτασης «είναι πιθανό», καθώς η Αθήνα προσδοκά σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή
ομολογιούχων και σε διασφάλιση του προσδοκώμενου ποσού των 30 δισ. ευρώ στο σύνολο των προσφορών ανταλλαγής χρέους.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της τελικής «αποτίμησης» της επαναγοράς συζητήθηκε διεξοδικά στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group την Κυριακή, ενώ οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, όπως και των αναδόχων της επαναγοράς, θα συνεχισθούν και τις επόμενες ώρες. Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στο Μόναχο συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τη στιγμή που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το ποσό που συγκεντρώθηκε δεν έφτασε τελικά τα 30 δισ. ευρώ (εκτιμάται μεταξύ 26-28 δισ. ευρώ) θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις.

Ως εκ τούτου, εξετάζεται να ανοίξει εκ νέου το βιβλίο προσφορών, για μία ή δύο ημέρες, ώστε να επιτευχθεί το 100% του στόχου, είτε με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, είτε με νέες προσφορές από το εξωτερικό. Ενώ όσο μένει ανοικτή η διαδικασία δεν αποκλείεται ούτε το ενδεχόμενο να ξεπεραστεί ο στόχος των 30 δισ. ευρώ μειώνοντας αντίστοιχα την «ανάγκη» μεγαλύτερης συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών, που μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει με τα 2/3 των ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο την Τετάρτη, μία ημέρα πριν το Eurogroup της Πέμπτης, όπου και θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.

moneypost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα