Επιστρέφει ο Νταλάρα, στόχος συμφωνία για το PSI μέσα στην εβδομάδα

07:36 26/1/2012 - Πηγή: 24wro
Ο επικεφαλής των ιδιωτών ομολογιούχων Τσαρλς Νταλάρα επιστρέφει στην Αθήνα την Πέμπτη...
με στόχο οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI) να ολοκληρωθούν «ακόμη και μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Οι πρόεδροι της συντονιστικής επιτροπής των
ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας κ.κ. Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Πέμπτη για άτυπες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).

«Ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για όλα τα εκκρεμή νομικά και τεχνικά ζητήματα το συντομότερο δυνατόν» τονίζεται ακόμη.

Στην ανακοίνωση του IIF επισημαίνεται ακόμη η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις νομικές λεπτομέρειες και τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην εθελοντική διεξαγωγή του PSI.

«Ο κύριος Νταλάρα έρχεται για διαπραγματεύσεις αύριο στην Αθήνα. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το PSI ακόμη και μέσα στην εβδομάδα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής σε δημοσιογράφους.

Ο κ. Καψής είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI βρίσκονται στην πιο λεπτή τους φάση και ότι από την πορεία του προγράμματος αυτού και το νέο οικονομικό πρόγραμμα 2013-2015 θα κριθεί η επιβίωση της χώρας.

«Το αποκλειστικό μέλημα του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και το πρόγραμμα 2013-2015», είπε ο κ. Καψής.

«Από αυτό θα εξαρτηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το αν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία».

Τονίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών ο κ. Καψής ζήτησε και «σοβαρότητα από όλο το πολιτικό σύστημα».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσ.Νταλάρα αποχώρησε το Σάββατο από την Αθήνα, χωρίς οι συζητήσεις κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Τραπεζικές πηγές, ωστόσο, είχαν αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συνέκλιναν σε κλιμακωτό επιτόκιο που μεσοσταθμικά θα διαμορφωνόταν κοντά στο 4% με τις απώλειες καθαρής παρούσας αξίας (NPV) για τους επενδυτές να αγγίζουν το 65% με 70%.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν την πρόταση του ΙIF με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο είναι υψηλό και δεν θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, την στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει για μεγαλύτερη συνεισφορά του δημόσιου τομέα στο κούρεμα, αν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν είναι αρκετή.

Ενδεικτική του «πόκερ» των διαπραγματεύσεων γύρω από το PSI, η συζήτηση για το οποίο έχει φτάσει μέχρι τα πάνελ του Νταβός, είναι η αναφορά του προέδρου της BNP Paribas Μπαντουάν Προ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Επιμένοντας στις δηλώσεις του Τσαρλς Νταλάρα
Keywords
Τυχαία Θέματα