Επεσαν οι τιμές των ενοικίων γραφείων στην Αθήνα

09:45 9/4/2011 - Πηγή: 24wro
Τις ίδιες τιμές για ενοικίαση γραφείων έχει η Αθήνα με εκείνες της Αλβανίας...
και της Ρουμανίας .

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Colliers International, το μέσο μηναίο μίσθωμα για γραφεία πρώτης κατηγορίας, χωρίς τους φόρους και άλλα έξοδα, έχει πέσει σήμερα στα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Το ίδιο ποσό πληρώνουν οι επιχειρήσεις στα Τίρανα και το Βουκουρέστι, στοιχείο που δείχνει τη δυναμική των παραπάνω αγορών και την πτωτική τάση της Ελλάδας.
Παράλληλα μεγάλο είναι το ποσοστό των κενών χώρων γραφείων στην πρωτεύουσα, καθώς φτάνει το 12%, με ανοδικές τάσεις, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται οι αποδόσεις γραφείων (7,3%). Ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει ότι η ελληνική αγορά γραφείων βρίσκεται σε βαθιά κρίση είναι τα τετραγωνικά μέτρα που είναι υπό κατασκευή και τα οποία στην ελληνική πρωτεύουσα ανέρχονται σε 790.000 τ.μ.

Έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, αναφέρει ότι το συνολικό απόθεμα α' και β΄ποιότητας στην Αθήνα ανέρχεται σε 1,9 εκατ. τετραγωνικά μέτρα. Το 65% των σύγχρονων γραφείων βρίσκεται στα βόρεια προάστια, ενώ από το σύνολο των προσφερόμενων χώρων, 1,2 εκατ. βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας με μόλις 15%-20% αυτού (200-250 χιλ. τ.μ.) να είναι πρώτης ποιότητας. Οι επιχειρηματίες που ενοικιάζουν σήμερα κάποιο κτήριο αναζητούν χαμηλά ενοίκια και αποφεύγουν τους δρόμους υψηλής προβολής αν είναι να μειώσουν το λειτουργικό κόστος τους.

Ωστόσο, απογοητευτική είναι η εικόνα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπως η Λ. Μεσογείων, η Λ. Βουλιαγμένης, η Λ. Συγγρού, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες άδεια κτίρια.

Σε ό,τι αφορά στα ενοίκια, σε σύγκριση με τα υψηλά που είχαν σημειωθεί προς τετραετίας, η πτώση ξεπερνά το 30%. Στο κέντρο της Αθήνας κινούνται γύρω στα 26-27 ευρώ/τ.μ. από 38 ευρώ/τ.μ. που ήταν το υψηλότερο μίσθωμα. Στη Λ. Κηφισίας τα καλά γραφεία ενοικιάζονται 17-28 ευρώ/τ.μ. και τα παλαιά 12-13 ευρώ/τ.μ., στη Λ. Συγγρού 14-16 ευρώ/τ.μ. και στη Λ. Αθηνών γύρω στα 14 ευρώ/τ.μ.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα