Έντονα καιρικά φαινόμενα την Παρασκευή – Πού θα χτυπήσουν

14:09 18/1/2013 - Πηγή: 24wro
Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να σημειωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας...
Κύρια χαρακτηριστικά οι βροχές και οι καταιγίδες που ήδη σημειώνονται στη δυτική Ελλάδα και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο, ενώ παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού
και την Παρασκευή.

Αναλυτικά ο καιρός την Παρασκευή

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ οι οποίοι από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα γύρω ορεινά. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας ενώ στα ανατολικά τμήματα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια -παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα είναι έντονα από το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ .

Θερμοκρασία: από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Τα φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα είναι έντονα τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Βροχές και χιόνια στα ορεινά. Σποραδικές καταιγίδες στις νοτιότερες περιοχές. Τα φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα είναι έντονα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα είναι έντονα. Χιόνια στα ορεινά της Κρήτης τη νύχτα.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Βροχές. Σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και αργότερα στα Δωδεκάνησα. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ οι οποίοι από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Συμβουλές για τους πολίτες Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων. Ειδικότερα: Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

tsantiri.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα