Εντολή για νέα ιταλική κυβέρνηση έλαβε ο Μόντι πριν ξυπνήσουν οι αγορέ

08:16 14/11/2011 - Πηγή: 24wro
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο πρώην επίτροπος Μάριο Μόντι από τον πρόεδρο...
της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ότι απαιτείται κοινή προσπάθεια για την οικονομία και την ανάπτυξη με προσοχή στην κοινωνική ισότητα.

Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) άναψε τελικά παρά τις εσωκομματικές έριδες το «πράσινο φως» στη νέα κυβέρνηση, αλλά απαιτεί αποκλειστικά σχήμα τεχνοκρατών με περιορισμένη εντολή. Μεταρρυθμίσεις
άμεσα ζητά το Δημοκρατικό Κόμμα.

Το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Μόντι πρόκειται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ιταλικών κομμάτων για να συζητήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αρχικά είχε διαρρεύσει πως θα ανακοινωθεί το βράδυ της Κυριακής.

H ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τη Γερουσία μπορεί να δοθεί έως την Πέμπτη.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με όλα τα πολιτικά κόμματα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κάλεσε τον Μάριο Μόντι στο Κυρηνάλιο Μέγαρο στις 20:00 (ώρα Ελλάδος), δίνοντάς του την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο χαρακτήρισε τον Μάριο Μόντι προσωπικότητα ανεξάρτητη που χαίρει σεβασμού στην Ευρώπη και διεθνώς, και τόνισε πως πρέπει να καταβληθεί επειγόντως μία τεράστια πολιτική προσπάθεια για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της Ευρώπης στην Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την ανάθεση της εντολής στον Μάριο Μόντι, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κάνουν λόγο για «ένα ενθαρρυντικό μήνυμα [που δείχνει] την αποφασιστικότητα των ιταλικών αρχών να ξεπεράσουν την κρίση».

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν από την Ιταλία για την υλοποίηση πολιτικών που ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση» επισημαίνουν.


Keywords
Τυχαία Θέματα