Ένοχος ο Μουμπάρακ - Ταραχές στο δικαστήριο

23:43 2/6/2012 - Πηγή: 24wro
Ένοχος κρίθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ ...
για το θάνατο 850 διαδηλωτών στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του πέρυσι.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη ενώ ανάλογη ήταν και η απόφαση για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίντ ελ-Αντλι για τη συμμετοχή του στις πολύνεκρες επιχειρήσεις καταστολής
Η
αιγυπτιακή δικαιοσύνη αθώωσε τους έξι πρώην αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών και συνεργάτες του υπουργού Αντλι σε σχέση με την εμπλοκή τους στις αιματηρές επιχειρήσεις καταστολής στις αρχές του 2011.
Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την παραγραφή των αδικημάτων των υιών Μουμπάρακ, Αλάα και Γκάμα..
Μετά την ανακοίνωση της καταδίκης σε ισόβια του Μουμπάρακ, ταραχές ξέσπασαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ έξω από το δικαστήριο, διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς διαμαρτύρονταν οργισμένοι για την απόφαση.
"Άκυρη η απόφαση!", "Ο λαός θέλει την κάθαρση της δικαιοσύνης!" φώναζαν δικηγόροι, οργισμένοι μετά την αθώωση των έξι αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούνταν για συνέργεια στο θάνατο των διαδηλωτών και μετά την ανακοίνωση της παραγραφής των αδικημάτων για τους γιους του Μουμπάρακ Αλάα και Γκαμάλ, οι οποίοι δικάζονταν για διαφθορά.
Οργισμένοι διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και ακολούθησαν συγκρούσεις.
Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε ότι το δικαστήριο διέταξε τη μεταφορά του Μουμπάρακ στη φυλακή Τόρα, ενώ ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο Μουμπάρακ θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του.
Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής είπαν αμέσως μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, πως φοβούνταν μήπως ο Μουμπάρακ και ο πρώην υπουργός του των Εσωτερικών ελ-Αντλι αθωωθούν ασκώντας έφεση κατά της απόφασης.
Σε όλη τη διάρκεια της δίκης που άρχισε στις 3 Αυγούστου 2011, ο Μουμπάρακ έδειχνε κοιμισμένος πάνω σε φορείο και φρουρείτο από αστυνομικούς. Όσον αφορά την υγεία του, ακούγονται διάφορες φήμες όπως ότι πάσχει από καρδιακά προβλήματα ή από καρκίνο όπως είχε βεβαιώσει ο δικηγόρος του αλλά είχε διαψεύσει το υπουργείο Υγείας.
Οπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ, η υγεία του 84χρονου έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου παρουσίασε επιδείνωση, κατά τη μεταφορά του στη φυλακή, μετά την καταδίκη του σε ισόβια.
"Η υγεία του Μουμπάρακ επιδεινώθηκε αιφνιδίως κατά τη μεταφορά του με ελικόπτερο στη φυλακή της Τόρα", στο νότιο Κάιρο, μετέδωσαν η τηλεόραση και το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ σύμφωνα με τα οποία ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου δέχεται ιατρική βοήθεια εντός του ελικοπτέρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα