Ενεχυροδανειστήρια: Στο σφυρί «ασημικά», κοσμήματα και αυτοκίνητα

14:35 16/7/2011 - Πηγή: 24wro
Πουλάνε οτιδήποτε κόσμημα έχουν. Βέρες, μονόπετρα, οικογενειακά τιμαλφή... για να καλύψουν έστω μία δόση δανείου, λένε οι καταστηματάρχες
Πριν το ελληνικό Δημόσιο αρχίσει να ξεπουλά τα... ασημικά του για να κλείσει τρύπες του δυσθεώρητου χρέους, οι Ελληνες ξεπουλούν ήδη ό,τι έχουν και δεν έχουν προκειμένου να πληρώσουν δάνεια, πιστωτικές κάρτες, να γλιτώσουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμούς ή, ακόμη χειρότερα, να πληρώσουν το ενοίκιο, το φροντιστήριο του παιδιού τους, ακόμη και λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Κοσμήματα και
διάφορα άλλα αντικείμενα από χρυσό, ασήμι και πλατίνα, λίρες, βέρες, φορητοί υπολογιστές, χρυσά δόντια, έργα τέχνης, αυτοκίνητα, σκάφη και φορτηγά, ακόμη και γούνες ή ηλεκτρικές συσκευές τίθενται ως ενέχυρα ή απλά πωλούνται για ζεστό χρήμα.

Η αγορά των ενεχυροδανειστηρίων και των εμπόρων χρυσού γνωρίζει στιγμές μεγάλης δόξας στην Ελλάδα της κρίσης.

Ενδεικτικό είναι πως οι επιχειρήσεις που αγοράζουν χρυσό ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τους τελευταίους μήνες.

"Εχουν δεκαπλασιαστεί σε όλη την Ελλάδα", λένε... παλιές καραβάνες του κλάδου, που κάποτε διεκδικούσαν την αποκλειστικότητα του επαγγέλματος γύρω από την πλατεία Ομονοίας.

Μερίδιο της πίτας διεκδικούν πλέον και ξένοι παίκτες, όπως μια αγγλική εταιρεία που ειδικεύεται στην αγορά πολύτιμων μετάλλων, και τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει υποκαταστήματα στην οδό Ερμού και στον Πειραιά.Πληθαίνουν τα ενεχυροδανειστήρια στην Αθήνα λόγω της κρίσης

Αυξάνονται"Η τάση είναι αυξητική. Ολοένα και περισσότεροι έρχονται να πουλήσουν παλιά κοσμήματα", μας είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο πυρετός του χρυσού έχει κατακτήσει και το Διαδίκτυο. Εταιρείες που δηλώνουν έδρες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αγοράζουν χρυσά κοσμήματα και άλλα αντικείμενα εξ αποστάσεως.

Οι πελάτες στέλνουν τα χρυσαφικά τους με το ταχυδρομείο και πληρώνονται μέσω τραπεζικού εμβάσματος, με αποστολή ταχυδρομικής επιταγής ή με άλλους τρόπους, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν οι εταιρείες στις ιστοσελίδες τους.Οπως εξηγεί ο Χρ. Ιωάννου, γενικός διευθυντής εταιρείας που δραστηριοποιείται ως ενεχυροδανειστήριο, πολλοί παραδίδουν τα σκάφη τους για να γλιτώσουν το κόστος του χειμερινού πάρκινγκ

Κι ενώ εύλογα θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί ποιος εμπιστεύεται να στείλει τον οικογενειακό του χρυσό ταχυδρομικά σε κάποιον άγνωστο παραλήπτη, Ελληνας επιχειρηματίας, που διαχειρίζεται μια τέτοια ιστοσελίδα, μας διαβεβαιώνει πως η ανταπόκριση του κόσμου είναι αρκετά ικανοποιητική.

"Από παντού""Η σελίδα λειτουργεί το τελευταίο 6μηνο και διαπιστώνουμε μια σταθερά ανοδική πορεία". Ειδικά στην επαρχία, η ταχυδρομική οδός εκποίησης των τιμαλφών κάνει θραύση, εξηγεί ο ίδιος. "Μας στέλνουν από παντού, από νησιά, από τη Βόρεια Ελλάδα, από διάφορες περιοχές".



«Τα πράγματα έχουνε ζορίσει πολύ κι αυτό φαίνεται», λέει ενεχυροδανειστής που δραστηριοποιείται 20 χρόνια στο επάγγελμα
Keywords
Τυχαία Θέματα