Ελληνοτουρκικές τριβές για τους ιμάμηδες στη Θράκη

19:11 18/1/2013 - Πηγή: 24wro
Την απογοήτευσή του διαμηνύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο...
της τροπολογίας σχετικά με τους ιμάμηδες στη Θράκη, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της μειονότητας.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία αποσκοπεί στην ενεργοποίηση του σχετικού νόμου που είχε ψηφιστεί το 2007, αλλά δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή μετά από αντιδράσεις της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται αναφορά στα σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης που περιλαμβάνουν τη
διάταξη ότι η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη θα διοικεί τα θρησκευτικά και εκπαιδευτικά της ιδρύματα. Επίσης επισημαίνεται ότι τα δεδομένα της ΕΕ και οι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο κράτος περιέχουν την παροχή σε αλλοεθνείς πολίτες της δυνατότητας να απολαμβάνουν θρησκευτικής ελευθερίας.

Υπογραμμίζεται τέλος ότι «σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ελληνικού κοινοβουλίου, ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου στο σύνολό του» προκειμένου «να διορθωθεί το λάθος αυτό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας έκανε λόγο για «προσπάθεια του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή να επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα», γεγονός που δεν συνάδει με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο χωρών να εργασθούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Κατηγόρησε επίσης την τουρκική πλευρά για διαστρέβλωση της πραγματικότητας αναφορικά με τη μεταχείριση των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας από την ελληνική πολιτεία, χαρακτηρίζοντας τη Θράκη «πρότυπο αρμονικής συμβίωσης των διαφορετικού θρησκεύματος πολιτών της, με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας και σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων».

Δήλωσε τέλος, ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τα βήματα που κάνει η Τουρκία, προκειμένου να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα στον τομέα των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, που για την Ελλάδα, όπως και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, αποτελούν δεδομένο. Αυτό άλλωστε, συνιστά σημαντική παράμετρο της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, την οποία, ως γνωστόν, η Ελλάδα στηρίζει».

Συγκεκριμένα σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση ανέφερε ότι οι νέες διατάξεις διορθώνουν αδυναμίες που η ίδια η μειονότητα είχε εντοπίσει στο προηγούμενο νομοσχέδιο, ότι δίνεται πλέον για πρώτη φορά η δυνατότητα διδασκαλίας του Κορανίου στα δημόσια σχολεία της Θράκης και ότι η ένταξη μουσουλμάνων ιερουργών στη Θράκη, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν σε καθεστώς δημοσίου λειτουργού, συνιστά αναβάθμισή τους.

apospasma.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα