Ελληνικά σχολεία: Από τα συσσίτια στην τάξη με τα iPad

12:57 16/9/2012 - Πηγή: 24wro
Μια βόλτα στα σχολείο του κέντρου της Αθήνας δείχνει πως η έννοια της δημόσιας παιδείας...
δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο. Στα περισσότερα σχολεία του κέντρου, όχι χωρίς διαφοροποιήσεις από περίπτωση σε περίπτωση, επικρατεί η εικόνα των τσιμεντένιων κτιρίων, των βαμμένων με συνθήματα τοίχων και των ελλείψεων σε λειτουργικές ανάγκες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως το σχολικό συγκρότημα της Ανω Κυψέλης τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Πάρα πολλοί
μαθητές για τις δυνατότητες του χώρου και αίθουσες με τοίχους από γυψοσανίδες. Και βέβαια -σαν να μην ανήκουν στο ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα- είναι σχολεία όπως το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Σκουφά που δείχνουν πώς θα έπρεπε να είναι οι χώροι αλλά και οι μέθοδοι για να «μάθουν τα παιδιά γράμματα». Εδώ δεν υπάρχουν αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες.
Το πεντακάθαρο πρότυπο
Ο διαδραστικός πίνακας λειτουργεί, οι αίθουσες είναι πεντακάθαρες, στους τοίχους του σχολείου είναι κρεμασμένες αφίσες. Συνθήματα και λερωμένοι τοίχοι δεν υπάρχουν, αν και το σχολείο συστεγάζεται με τα αντίστοιχα Πρότυπα Πειραματικά γυμνάσιο και λύκειο. «Τα παιδιά εδώ μπαίνουν στο σχολείο με κλήρωση στην Α' δημοτικού. Τελειώνουν το λύκειο στο ίδιο κτίριο. Δημιουργείται έτσι μια άλλη σχέση με το σχολείο τους» λέει η κυρίαΒασιλική Λυκούδη, διευθύντρια του δημοτικού σχολείου. Δεν αρνείται πως «βασικό στοιχείο για την καλή εικόνα του σχολείου είναι πως οι γονείς που επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους εδώ, λόγω της παράδοσης που έχει το σχολείο, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την πρόοδό τους.
Επομένως, είναι συνεργάσιμοι και ο Σύλλογος Γονέων ιδιαίτερα ενεργός. Δεν πρόκειται για μαθητές από οικογένειες ιδιαίτερα υψηλών εισοδημάτων».
Ο νόμος του 2011 που επανίδρυε ουσιαστικά τα πειραματικά σχολεία ως προς τη δυνατότητα να εφαρμόζουν διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Παρ' όλα αυτά, εδώ και χρόνια ορισμένοι δάσκαλοι στο εξαθέσιο δημοτικό εφαρμόζουν με δική τους πρωτοβουλία τις δικές τους εναλλακτικές μεθόδους εκπαίδευσης.
«Μία από αυτές είναι η ψηφιακή τάξη, μια σειρά εφαρμογών για συσκευές όπως το iPad που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να δοθεί ένας διαδραστικός χαρακτήρας στο μάθημα»λέει ο κ. Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, δάσκαλος που χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες εφαρμογές. «Οι γονείς πείστηκαν να αγοράσουν τη συσκευή στα παιδιά τους, χωρίς να διαμαρτύρονται για το πράγματι υψηλό κόστος, ακριβώς επειδή θεώρησαν πως γίνεται καλή δουλειά» λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Ανηφορίζοντας προς την Κυψέλη η εικόνα παραμορφώνεται. Εξωτερικά το σχολικό συγκρότημα της οδού Βελβενδού στην Ανω Κυψέλη δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το μέσο δημόσιο σχολικό κτίριο. Εκεί όπου αλλάζουν τα πράγματα είναι όταν δει κάποιος τις αίθουσες στις οποίες κάνουν μάθημα τα τέσσερα σχολεία που συστεγάζονται εκεί: δύο λύκεια και δύο γυμνάσια.
Το 30ό και το 39ο Γυμνάσιο Αθηνών είναι από τα ελάχιστα πλέον σχολεία στη χώρα που λειτουργούν ακόμα με το καθεστώς της πρωινής και απογευματινής βάρ
Keywords
Τυχαία Θέματα