Ελλάδα: Το Ελ Ντοράντο των επενδυτών

06:23 21/9/2012 - Πηγή: 24wro

Δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ο νέος επικεφαλής του Ταμείου...

Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΔΕΠ), Τάκης Αθανασόπουλος.

«Ο Τάκης Αθανασόπουλος πιστεύει ότι η πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της αδελφής – εταιρείας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) θα δώσει ώθηση για συγκέντρωση έως και 19 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς
πιστωτές», γράφει η Βρετανίδα Κέριν Χόουπ στην οποία έδωσε συνέντευξη ο πρόεδρος του ΤΑΙΔΕΠ.

«Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε δριμεία κριτική σε περίπτωση αποτυχίας μας. Ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πιέζουν σκληρά για να προχωρήσει η διαδικασία», δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος στους Financial Times και πρόσθεσε, «εάν αλλάξουμε ψυχολογία, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι η χώρα δεν είναι κορεσμένη σε κανένα τομέα – ιδίως στον τουρισμό».

Η Βρετανίδα δημοσιογράφος εξηγεί στους αναγνώστες της ότι «η Ελλάδα κλήθηκε πέρυσι να συγκεντρώσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω ενός προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας. Ήταν βασική προϋπόθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε η ελληνική ηγεσία με τους διεθνείς δανειστές της. Αλλά τα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους είναι μετριοπαθή εξαιτίας των αντιδράσεων από τα συνδικάτα, τους βουλευτές και τους δημόσιους υπάλλήλους».

«Αναμένουμε 4 ή 5 εταιρείες να φθάσουν στο τελικό στάδιο (του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ) και να καταλήξουμε σε συμφωνία έως το τέλος του Ιανουαρίου», δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του ΤΑΙΔΕΠ τον Ιούλιο μετά την παραίτησή του προκατόχου του. Σύμφωνα με το άρθρο 14 εταιρείες αερίου έχουν ήδη προκριθεί για να υποβάλουν προσφορές για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, μεταξύ των οποίων είναι διεθνείς όμιλοι, όπως η Eni Mitsui και ο κύριος προμηθευτής αερίου της Ελλάδας η ρωσική Gazprom.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Toyota, Τάκης Αθανασόπουλος απέφυγε να αποκαλύψει την τιμή – στόχο για την πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα οφείλει να δείξει ρεαλισμό σχετικά με την αξία των περιουσιακών της στοιχείων δεδομένης της άνευ προηγουμένου πενταετούς οικονομικής ύφεσης αλλά και την ανησυχία των επενδυτών για το αν η χώρα θα καταφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη. «Δεν είναι καλύτερες εποχές για την Ελλάδα. Πρέπει να ξεπεράσουμε το σύνδρομο της αμηχανίας για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η ύφεση».

Η Κέριν Χόουπ επισημαίνει ότι ο «κ. Αθανασόπουλος δοκιμάζει μια καινοτόμα προσέγγιση για να μπορέσει να ξεπεράσει τα δεκάδες ρυθμιστικά και διοικητικά εμπόδια που αποθάρρυναν μέχρι σήμερα τους εν δυνάμει επενδυτές, κάνοντας μία γραπτή συμφωνία με κάθε υπουργείο που εμπλέκετα
Keywords
Τυχαία Θέματα