Ελλάδα - Τουρκία συμμαχία για την κρουαζιέρα!

08:23 11/7/2012 - Πηγή: 24wro
Συσκέψεις για συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών λιμανιών για την κρουαζιέρα...
πραγματοποιούνται σε επίπεδο διευθύνοντων συμβούλων.

H Tουρκία έχει ήδη προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά στον τομέα αυτό και έχει παραχωρήσει λιμάνια της σε κολοσσούς κρουαζιέρας συγκεντρώνοντας συνάλλαγμα , με τα πλοία αυτά να επισκέπτονται και ελληνικά νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης της ΟΛΠ ΑΕ είχε συνάντηση με τον Δ/ντα Σύμβουλο της Global
Investments κ. Saygin Narin, τον Γενικό Διευθυντή της Ege Ports κ. Aziz Gungor και στελέχη της Global για θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις των λιμένων κρουαζιέρας Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Ege Ports αποτελεί τη διαχειρίστρια εταιρία του Λιμένα του Κουσάντασι με μετοχική συμμετοχή της Royal Caribbean και της Global Investments.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα του Ο.Λ.Π. Α.Ε. που περιλαμβάνει Ξενοδοχείο 5*, Θεματικά Πάρκα, επέκταση και ανωδομές λιμένος κρουαζιέρας καθώς και τις ανάγκες και δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς της λιμενικής βιομηχανίας.

Και οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τη συνέχιση της συνεργασίας τους με ανταλλαγή πληροφοριών και ενδιαφερόντων, οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν μορφές γενικότερων συνεργασιών μετά την ολοκλήρωση των μελετών για το εθνικό λιμενικό σύστημα. Σημειώνεται ότι με συμβάσεις παραχώρησης εκτελούνται ή βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία 4 έργα στο λιμάνι του Ο.Λ.Π. Α.Ε.

Μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, σήμερα η κρουαζιέρα δημιουργεί έσοδα που υπερβαίνουν τα 360 εκ. ευρώ.

Από το Mεγάλο Λιμάνι κυκλικές κρουαζιέρες κάνουν μόνο δύο κρουαζιερόπλοια της Louis Hellenic Cruises, ενώ η Poulman Tours θυγατρική της Royal Caribbean Cruises πραγματοποιεί μόνο επιβίβαση.

Πρόσφατα η Poulman Tours ανακοίνωσε την πρόθεσή της το 2013 να χρησιμοποιήσει ως βάση, homeport το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και να αφήσει το λιμάνι του Πειραιά.

Ρόδος και Ηράκλειο

Την ατμομηχανή της ελληνικής κρουαζιέρας για το 2012 αποτελεί η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη Μεσόγειο, η Costa Cruises ιταλικών συμφερόντων, υπό την ομπρέλα του παγκόσμιου κολοσσού της Carnival Cοrp. που είναι αμερικανικών συμφερόντων.

Πιο συγκεκριμένα, η Costa Cruises ξεκίνησε τις κρουαζιέρες της από τις 28 Ιουνίου έχοντας ως homeport, δηλαδή λιμάνια από όπου ξεκινούν και καταλήγουν και κρουαζιέρες της το Ηράκλειο και τη Ρόδο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η εταιρεία έχει δηλώσει ως homeport το Ηράκλειο και για το 2013.

Η πλειονότητα των τουριστών θα είναι Ιταλοί, Γάλλοι και Βρετανοί.

Η Costa φέρνει τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου με απευθείας πτήσεις από την Ιταλία στα δύο νησιά. Αναμένονται κάθε Παρασκευή τουλάχιστον επτά πτήσεις τσάρτερ.

Συνδυάζει κλασικούς προορισμούς του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ θα αναδείξει και νέους προορισμούς όπως είναι η Σάμος και η Κως. Παράλληλα θα πραγματοποιεί
Keywords
Τυχαία Θέματα