Εκπνέει η προθεσμία για τον Εφραίμ

10:17 26/12/2011 - Πηγή: 24wro
Το μεσημέρι ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στην...
Μονή Βατοπεδίου προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση υγείας του Εφραίμ καθώς από το Σάββατο παραμένει φρουρούμενος και κλινήρης στο μοναστήρι.

Στις 16:00 το απόγευμα εκπνέει η προθεσμία και ο εισαγγελέας θα πρέπει να αποφασίσει αν πρέπει να μετακινηθεί ο ηγούμενος προκειμένου να προφυλακιστεί ή να μεταβεί στο
νοσοκομείο. Ο Διευθυντής του κέντρου υγείας στις Καρυές δήλωσε πως η κατάσταση του Εφραίμ είναι σταθερή αλλά δεν μπορεί να μετακινηθεί για τις επόμενες 24 ώρες.

Την ίδια ώρα αναμένεται το πρώτο επίσημο ανακοινωθέν από την ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους που συνεδριάζει σήμερα. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως οι ηγούμενοι των μονών της Αθωνικής πολιτείας θα στηρίξουν τον Εφραίμ.

Έντονες αντιδράσεις από Εκκλησία και Ρωσία

Με αφορμή την υπόθεση του Εφραίμ η ελλαδική εκκλησία επιτίθεται στην πολιτεία. Ιεράρχες εκτιμούν πως με την δικαστική απόφαση βρίσκεται στο στόχαστρο ολόκληρη η εκκλησία. Μητροπολίτες με δημόσιες δηλώσεις τους στηρίζουν τον ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου αλλά εκφράζουν και την έντονη δυσαρέσκεια τους καθώς το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου ανακοινώθηκε παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος σημείωσε ότι η δικαστική απόφαση εμπεριέχει εμπάθεια. «Υπάρχουν σκοπιμότητες και η κυριότερη είναι η συγκάλυψη για τους υπαίτιους της οικονομικής κρίσης». Ακόμα πιο σκληρή ήταν η ανακοίνωση της εκκλησίας της Ρωσίας που έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την προφυλάκιση του Εφραίμ. Η είδηση για την υπόθεση του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου είναι από τα πρώτα θέματα στα Ρωσικά ΜΜΕ. «Πρόκειται για πρωτοφανές συμβάν και είναι φυσικό που ανησυχούμε. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο γέροντας Εφραίμ είναι για κάτι ένοχος, η σύλληψη του καθηγουμένου ενός μοναστηριού, ενός μοναχού αποτελεί υπερβολικό μέτρο», δήλωσε ο πατέρας Ίγκορ Γιακιμτσούκ.Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε την απόφαση «αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα» και δεν απέκλεισε ότι μπορεί να σχετίζεται και με την πρόσφατη επίσκεψη του ηγουμένου στη Ρωσία συνοδεύοντας την Τίμια Ζώνη.
Keywords
Τυχαία Θέματα