Εκατομμύρια παιδιά ζουν στη φτώχεια

19:37 29/5/2012 - Πηγή: 24wro
Τα παιδιά γίνονται τα θύματα των πολιτικών των μεγάλων με τον...
πιο φρικτό τρόπο, όπως καταδεικνύει έκθεση της Unicef, σύμφωνα με την οποία περίπου.. 13 εκατ. παιδιά στην ΕΕ (όπως επίσης τη Νορβηγία και την Ισλανδία) στερούνται βασικά αγαθά - η Ελλάδα είναι στην 21η θέση -, ενώ 30 εκατ. παιδιά σε 35 ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Η έκθεση συντάχθηκε από το Κέντρο Ερευνών Innocenti της και εξετάζει την παιδική φτώχεια και τις στερήσεις
των παιδιών σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο, συγκρίνοντας και κατατάσσοντας τις επιδόσεις των χωρών.

Αυτή η σύγκριση σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει η έκθεση, αποδεικνύει ότι η παιδική φτώχεια στις χώρες αυτές δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά εξαρτάται από τις πολιτικές, αλλά και ότι ορισμένες χώρες τα πάνε πολύ καλύτερα από άλλες στην προστασία των περισσότερο ευάλωτων παιδιών τους.

Ενδεικτικά, η Δανία και η Σουηδία παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά παιδικής αποστέρησης από ότι το Βέλγιο ή η Γερμανία.

«Η έκθεση καθιστά σαφές ότι ορισμένες κυβερνήσεις τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση της παιδικής αποστέρησης από άλλες», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου ερευνών της Unicef Γκόρντον Αλεξάντερ.

Και πρόσθεσε: «Αυτές με τις καλύτερες επιδόσεις δείχνουν ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση της φτώχειας στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία να προστατευθούν τα παιδιά από τη σημερινή οικονομική κρίση είναι από τα λάθη που μια κοινωνία μπορεί να πληρώσει πολύ ακριβά».

Παιδιά σε συνθήκες αποστέρησης και φτώχειας

Η έκθεση εξετάζει την παιδική φτώχεια και τις στερήσεις των παιδιών με δύο εντελώς διαφορετικούς τρόπους, συγκεντρώνοντας τα πλέον επίκαιρα διαθέσιμα στοιχεία για την παιδική φτώχεια και τις στερήσεις των παιδιών σε όλες τις προηγμένες βιομηχανικά οικονομίες του κόσμου.

Ο πρώτος τρόπος είναι ο Δείκτης Παιδικής Αποστέρησης, που λαμβάνεται από δεδομένα των Στατιστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εισόδημα και τις Συνθήκες Διαβίωσης από 29 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνουν για πρώτη φορά έναν τομέα για παιδιά.

Η έκθεση ορίζει ένα παιδί ως «αποστερημένο» όταν του λείπουν δύο ή περισσότερα αγαθά από έναν κατάλογο 14 βασικών πραγμάτων, όπως τρία γεύματα την ημέρα, ένα ήσυχο μέρος για τη σχολική του εργασία, εκπαιδευτικά βιβλία στο σπίτι ή μία σύνδεση στο internet.

Τα υψηλότερα ποσοστά αποστέρησης παρουσιάζονται σε χώρες όπως, Ρουμανία, Βουλγαρία και Πορτογαλία (με ποσοστά πάνω από 70%, 50% και 27% αντίστοιχα) αν και μερικές πλουσιότερες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν ποσοστά αποστέρησης άνω του 10%. Οι Σκανδιναβικές χώρες εμφανίζουν τη χαμηλότερη παιδική αποστέρηση, όλες με ποσοστά κάτω του 3%.

Ειδικότερα, στις τρεις καλύτερες θέσεις της κατάταξης των χωρών, σύμφωνα με αυτό τον τρόπο μέτρησης, βρίσκονται η Ισλανδία (0,9%), η Σουηδία (1,3%) και η Νορβηγία (1,9%), ενώ στις χαμηλότερες, η Ρουμανία (72,6%), η Βουλγαρία (56,6%) και η Ου
Keywords
Τυχαία Θέματα