Εισοδηματίας το κύριο επάγγελμα του Μιτ Ρόμνεϊ βάσει του εκκαθαριστικού του

09:23 22/9/2012 - Πηγή: 24wro
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ έδωσε στη δημοσιότητα το εκκαθαριστικό της...
φορολογικής του δήλωσης για το 2011, αποκαλύπτοντας ότι φορολογήθηκε με συντελεστή 14,1%, όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι είναι (πάμπλουτος) επιχειρηματίας, αποκομμένος από τις ανάγκες της πλειοψηφίας των Αμερικανών.

Με βάση τα στοιχεία, ο Ρόμνεϊ κατέβαλε σε φόρους 1,9 εκατομμύρια δολάρια ενώ το εισόδημά του ξεπέρασε τα 13 εκατομμύρια.

Μέχρι και σήμερα ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός είχε δημοσιοποιήσει τα φορολογικά
του στοιχεία μόνο για το 2010, κατά το οποίο είχε καταβάλλει 3 εκατομμύρια σε φόρους ή ποσοστό 13,9%.

Σύμφωνα με το επιτελείο του Ρόμνεϊ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατέβαλε κατά μέσο όρο φόρο 20,2% κατά την περίοδο 1989-2009.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Ρόμνεϊ προέρχεται από επενδύσεις σε χρεόγραφα, μερίσματα και τόκους που φορολογούνται με μικρότερο συντελεστή απ' ότι το εισόδημα, συγκεκριμένα 15% έναντι του 35% με το οποίο φορολογείται το μεγάλο εισόδημα. Η προσωπική του περιουσία του υποψηφίου εκτιμάται ότι φτάνει τα 250 εκατομμύρια δολάρια.

Συγκριτικά, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε έσοδα 790.000 δολαρίων και κατέβαλε φόρο που φτάνει στο 21%.

Τον Αύγουστο ο Ρόμνεϊ υποσχέθηκε ότι θα αποκάλυπτε και τα στοιχεία του 2011 καθώς ο αντίπαλός του στις προεδρικές του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τον κατηγορούσε για αδιαφάνεια.

Ο ίδιος ο Ομπάμα όταν ήταν υποψήφιος το 2008 είχε δώσει στη δημοσιότητα όλα τα φορολογικά του στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας. Αλλά και ο πατέρας του Ρόμνεϊ που είχε προσπαθήσει να κατέβει υποψήφιος το 1968 είχε δημοσιεύσει τις φορολογικές δηλώσεις των 12 προηγούμενων ετών.

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε από το Mother Jones βίντεο από συνάντηση του Ρόμνεϊ με χρηματοδότες τον περασμένο Μάιο.

Σε αυτό εμφανιζόταν ο υποψήφιος να λέει ότι οι μισοί Αμερικανοί (οι ψηφοφόροι του Ομπάμα, έλεγε) όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρους αλλά και εξαρτώνται από την κυβέρνηση. «Δεν είμαι εγώ που θα ανησυχήσω για αυτούς», εμφανίζεται να λέει.

Αν και προσπάθησε να ανασκευάσει, αναλυτές εκτιμούν ότι έγινε ζημιά σε μία κρίσιμη καμπή της προεκλογικής εκστρατείας: ήδη δημοσκοπήσεις τον φέρνουν ως και πέντε μονάδες πίσω από τον Ομπάμα.

in.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα