Εις υγείαν του Johnnie Walker

09:36 22/12/2012 - Πηγή: 24wro
Αυτή είναι μια ιστορία με μπόλικο ουίσκυ και ένα μεγάλο οξύμωρο. Ο Johnnie Walker έδωσε...
το όνομά του στο διασημότερο ίσως ουίσκυ του πλανήτη όμως ο ίδιος δεν έβαζε ούτε μια γουλιά οινόπνευμα στο στόμα του. Και όμως το όνομά του έμεινε γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ... οινοπνεύματος και το προϊόν του γνωρίζει ημέρες δόξας εδώ και σχεδόν δυο αιώνες.

Ο ερίτιμος κ. Johnnie Walker γεννήθηκε το 1805 στο Κίλμαρνοκ της Σκωτίας. Όταν ήταν 15 ετών πέθανε ο πατέρας του, ο οποίος στη διαθήκη του του άφησε 417 λίρες. Το ποσό αυτό επενδύθηκε
σε ένα μαγαζί που πουλούσε είδη μπακαλικής και αλκοολούχα ποτά στο Κίλμαρνοκ και ο κ. Walker άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο. Σιγά σιγά το μαγαζί έγινε διάσημο στην περιοχή για το ουίσκυ του, το περίφημο Walker’s Kilmarnock Whisky, παρά το γεγονός ότι ο παραγωγός του απείχε συστηματικά από το αλκοόλ.

Το Walker’s Kilmarnock Whisky, «αναβαθμίστηκε» από το γιο του τον Alexander Walker, ο οποίος δημιούργησε το Old Highland Whisky, το γνωστό μέχρι σήμερα Johnnie Walker Black Label. Με την παραγωγή ουίσκυ ασχολήθηκαν και οι γιοι του Alexander αναπτύσσοντας περαιτέρω την οικογενειακή επιχείρηση. Μια από τις καινοτομίες που εισήγαγε ο Alexander Walker ήταν το τετράγωνο μπουκάλι, το οποίο μπορούσε να αποθηκευτεί πολύ πιο εύκολα.

Το 1908 το ουίσκυ πήρε τη σημερινή του ονομασία Johnnie Walker Whisky, ενώ ο χαρακτηριστικός κύριος στην ετικέτα προστέθηκε το 1920. Η εταιρεία εντάχθηκε στον όμιλο Distillers Company το 1925, ο οποίος εξαγοράστηκε από την Guiness το 1986 και σήμερα πλέον ανήκει στην Diageo. To εργοστάσιο στο Κίλμαρνοκ σταμάτησε τη λειτουργία του το Μάρτιο μέσα σε μια θύελλα διαμαρτυριών και η παραγωγή του ιστορικού ουίσκυ μεταφέρθηκε στη Γλασκώβη. Μάλλον αν ο κ. Walker έβλεπε σήμερα την κατάληξη αυτή, θα χρειαζόταν ένα ποτηράκι για "χωνέψει" τη νέα πραγματικότητα.

moneypro.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα