Εγκρίθηκε η πρόταση Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

07:36 16/1/2012 - Πηγή: 24wro
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου και...
του Πολιτικού Συμβουλίου, με ανάταση χειρός από το Εθνικό Συμβούλιο. Πέντε ή έξι στελέχη, καταψήφισαν την πρόταση αυτή (Π. Ευθυμίου, Λ. Γρηγοράκος, Στ. Τσιλίκης, Ι. Βαρδακαστάνης, κ.α) ενώ αρκετοί άλλοι δήλωσαν «παρών».

Ορισμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου απουσίαζαν από την ψηφοφορία
καθώς νωρίτερα είχε επικρατήσει η εντύπωση ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στην Ιπποκράτους και στα κορυφαία στελέχη να λήξει η χωρίς ψηφοφορία η διήμερη συνεδρίαση.

Όσοι δεν ψήφισαν την πρόταση, μιλούσαν για μια «ανάπηρη απόφαση», καθώς παρά την πίεση από πολλά στελέχη να υπάρξει ουσιαστικός απολογισμός και αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης διετίας εγκρίθηκε, όπως έλεγαν, η γραμμή της ομιλίας Παπανδρέου ότι την κυβέρνηση του την έριξαν τα συμφέροντα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «να οργανωθεί για τον Μάρτιο» απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας απλώς ότι «θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι».

Ωστόσο, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικοςμιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.

Ο κ. Πετσάλνικος διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η λεγόμενη διαρχία, με άλλο πρόσωπο αρχηγό του κόμματος και άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό, θα πρέπει «να πάψει να είναι ταμπού», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύσει σε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, κατέληξε όμως λέγοντας πως τώρα που διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.

Την Κυριακή, η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, στέλεχος που συνομιλεί με τον κ. Βενιζέλο, τόνισε ότι «έπρεπε χθες να εκλέγαμε αρχηγό γιατί οι έκτακτες συνθήκες δεν αφήνουν άλλα περιθώρια». Η ίδια ζήτησε γρήγορες διαδικασίες ακόμη και και αν δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπει το καταστατικό: «Όσο για το τι προβλέπει το καταστατικό, είναι μεν το Σύνταγμα του κόμματος μας, αλλά και τα Συντάγματα αναθεωρούνται» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Π.Κουκουλόπουλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την πρόταση Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εγκλωβιστεί και σημειώνοντας ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το μοντέλο ηγεσίας που έχει επιβληθεί στο Κίνημα. Παράλληλα, επέκρινε τις αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, λέγοντας: «Παραδώσαμε μια δημόσια διοίκηση πολύ χειρότερη από αυτή που παραλάβαμε, ενώ κάναμε και θεμελιώδη λάθη στην οικονομία, υιοθετώντας ένα πρόγραμμα που δεν "έβγαινε εξαρχής", ενώ υπήρχαν κι άλλες προτάσεις, οι οποίες όμως δεν εισακούστηκαν».

Αμεση εκλογή προέδρου πρότεινε στην ομιλία της η Τ.Αντωνίου.

Καθαρ
Keywords
Τυχαία Θέματα