Δράστε γρήγορα για να σωθεί το ευρώ

15:09 24/11/2011 - Πηγή: 24wro
Με την κρίση που ταλανίζει την Ευρωζώνη να δοκιμάζει πλέον και τις αντοχές της γερμανικής οικονομίας και αγοράς, αποκτά ...
ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Ενδεικτική της αγωνίας αγορών, επενδυτών, αναλυτών αλλά και κορυφαίων παραγόντων της ΕΕ για την εξεύρεση μιας άμεσης και πειστικής απάντησης στην κρίση χρέους
που απειλεί τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και ουσιαστικά το ίδιο το κοινό νόμισμα, είναι η ανακίνηση του θέματος του ευρωομολόγου από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και οι εκκλήσεις του, όπως και αυτές του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για άμεση ανάληψη δράσης προς την κατεύθυνση της στήριξης του ευρώ.

Είναι προφανές πως το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Αν και επισήμως το αντικείμενο της συνάντησης είναι το ιταλικό χρέος και οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης της γειτονικής χώρας ως προς την αντιμετώπισή του, εκτιμάται ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από το ρόλο της ΕΚΤ και τον βαθμό εμπλοκής της στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση οι αγορές αναμένουν μια μεταστροφή της Γερμανίας για το ευρωομόλογο, την ίδια ώρα που τα σενάρια συνεχίζονται με τα γερμανικά ΜΜΕ να αφήνουν ανοικτό ένα παράθυρο αλλαγής της – κάθετα αρνητικής – στάσης του Βερολίνου.

Μέχρι στιγμής Γαλλία και Γερμανία εμφανίζονται διχασμένες αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης και την ραγδαία αύξηση χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, με την πρώτη να στηρίζει τα προαπαιτούμενα της … Γερμανίας (για αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ με την επιβολή πιο σκληρών δημοσιονομικών κανόνων) τη στιγμή που το Βερολίνο παραμένει αδιάλλακτο ως προς την περαιτέρω ενεργοποίηση της ΕΚΤ σε ρόλο δανειστή έσχατης λύσης για τις χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του Παρισιού.

Τέλος, ως προς την περίπτωση της Ιταλίας, Μέρκελ και Σαρκοζί αναμένεται να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον νέο Ιταλό πρωθυπουργό και στην πολιτική μεταρρυθμίσεων και οικονομικής προσαρμογής που έχει εξαγγείλει.
Keywords
Τυχαία Θέματα