ΔΝΤ: Αδύνατον να προστεθεί έστω και ένα μέτρο

17:13 9/12/2012 - Πηγή: 24wro
Με αγωνία αναμένουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα τελικά αποτελέσματα της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων...
που αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο.

Πιστεύεται ότι εάν επιχειρηθούν νέα μέτρα, με οποιονδήποτε τρόπο, από τους Ευρωπαίους, «θα υπάρξει έντονη αντίδραση και αναταραχή». Είναι άλλωστε ένα θέμα που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας
συζήτησε επανειλημμένως με τους ηγέτες της Ευρώπης και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επιτυχία της επαναγοράς θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 44 δισ. ευρώ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα συρθεί σε νέο κυκεώνα διαπραγματεύσεων, που «θα την οδηγήσουν στο χείλος του γκρεμού», κατά την έκφραση ενημερωμένης πηγής στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η πηγή μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάστηκε ενθαρρυμένη από τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η επαναγορά των ομολόγων «βρισκόταν σε καλό δρόμο» και τόνισε ότι εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία, «η Ελλάδα θα έχει σημαντικότατα οφέλη», τα οποία θα διαφανούν με πιο έντονο τρόπο στην πορεία.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι μετά την επανακεφαλοποίηση των τραπεζών και εφόσον το πρόγραμμα τεθεί σε ορθή τροχιά, όπως πιστεύουν σχεδόν με βεβαιότητα, τότε οι δανειστές αναμένουν την εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος και την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα επιτρέψει το γενναίο κούρεμα του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ απαιτεί από τις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ «να κινηθούν άμεσα προς τα εμπρός» ώστε να μη χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου είναι προετοιμασμένοι και για τα δύο σενάρια -της αποτυχίας ή της επιτυχίας της επαναγοράς του χρέους- και θα δράσουν αμέσως εάν η ανάλυση που θα γίνει τη 13η Δεκεμβρίου δεν επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τονίστηκε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ νέες δεσμεύσεις, καθώς αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό είναι τόσο αβάσταχτα, ώστε είναι αδύνατον να προστεθεί έστω και ακόμα ένα. Πιστεύεται ότι εάν επιχειρηθούν νέα μέτρα, με οποιονδήποτε τρόπο, από τους Ευρωπαίους, «θα υπάρξει έντονη αντίδραση και αναταραχή». Είναι άλλωστε ένα θέμα που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συζήτησε επανειλημμένως με τους ηγέτες της Ευρώπης και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρά το γεγονός ότι στο Ταμείο κηρύχθηκε «η απόλυτη σιωπή» μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της επαναγοράς του χρέους, εντούτοις πηγές εκτός του ΔΝΤ ομιλούσαν για «παρατεταμένη κρίση» στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους, που επηρεάζουν το «Ελληνικό Πρόγραμμα», χωρίς να ευθύνεται η παρούσα ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει λάβει τις πιο δύσκολες και αντιλαϊκές αποφάσεις.

Πηγές στην Ουάσιγκτον
«Ο Σαμαράς έπαιξε την τύχη του στα ζάρια»

Οι πηγές ανέφεραν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου απώλεσαν την εμ
Keywords
Τυχαία Θέματα