Δημοψήφισμα για αλλαγές το φθινόπωρο

01:00 21/6/2011 - Πηγή: 24wro

Ο πρωθυπουργός θέλει να θέσει το πλαίσιο για την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση...



καλώντας τους πολίτες να πάρουν θέση.

Παράλληλα επιχειρεί να αναδείξει ξανά τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις, ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Μια νέα σελίδα στην οικονομία και την πολιτική της Ελλάδας επιχειρεί
να ανοίξει ο Γ. Παπανδρέου. Ενδεικτικό είναι πως στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός συνέδεσε τις έννοιες "ψήφος εμπιστοσύνης" και "εθνική συνεννόηση" προκηρύσσοντας δημοψήφισμα για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μετά τη χθεσινή πρώτη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός βρίσκεται από το πρωί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τον Χ. Β. Ρομπάι και τον Ζ. Μ. Μπαρόζο. Δεν αποκλείονται και άλλα ραντεβού, δεδομένου ότι την Πέμπτη ξεκινά η κρίσιμη σύνοδος κορυφής. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιδιώξει την τελική λύση. Να λάβει τα δάνεια που χρειάζεται με όρους που τη βγάζουν από τον φαύλο κύκλο της ανακύκλωσης των δανεικών.

Δύο προτεραιότητες

Με αυτή τη συμφωνία ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θεωρεί δεδομένη την αυριανή ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, θα ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο στην ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο τομείς:
Στην οικονομία Ευ. Βενιζέλος, Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να συνεργαστούν για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, να δημοπρατηθούν νέα έργα και να υπάρξουν επενδύσεις. Από κοντά ο Δ. Ρέππας θα πρέπει να ολοκληρώσει τις αλλαγές στο κράτος και το νέο μισθολόγιο.

Σε θεσμικό επίπεδο ο Γ. Παπανδρέου θα θέσει το πλαίσιο των αλλαγών που πρέπει να προωθηθούν στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Από τα ιδιωτικά ΑΕΙ, τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον αριθμό των βουλευτών κ.ά.

Με κίνδυνο να επικρατήσει ο λαϊκισμός ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ανοίξει την ατζέντα, ελπίζοντας να δημιουργηθεί ξανά η διαχωριστική γραμμή προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων.
Οι μετρήσεις που πήρε στα χέρια του το Σαββατοκύριακο δείχνουν μεγάλη αποσυσπείρωση, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Για την ώρα τα μικρότερα κόμματα δεν κερδίζουν, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Γιατί τότε θα είναι αργά. Αυτός είναι ο λόγος που στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν κάλπες, αλλά όχι για Βουλή, αλλά για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Για τους "Αγανακτισμένους"

Πέραν του αναχώματος προς αριστερά και δεξιά, οι επιτελείς του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι έτσι θα ανακόψουν σχεδιασμούς για νέα κόμματα από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ και, επιπλέον, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν όσοι απομακρύνθηκαν την περίοδο του Μνημονίου.

Ειδικός σχεδιασμός έ
Keywords
Τυχαία Θέματα