Διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό θα συγκαλέσει ο ΟΗΕ

07:56 28/1/2012 - Πηγή: 24wro
Σε σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών του Κυπριακού...
και «των τριών εγγυητριών δυνάμεων», θα προχωρήσει ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ή θα αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «έχει επέλθει το τέλος της υπόθεσης», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου έφτασε προερχόμενος από τη Νέα
Υόρκη, ο κ. Έρογλου είπε πως θα υπάρξουν για ένα διάστημα συναντήσεις στην Κύπρο με τον ειδικό σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ και ότι, με βάση την έκθεση που θα παρουσιάσει ο κ. Ντάουνερ, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ο γγ του ΟΗΕ θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των «τριών εγγυητριών δυνάμεων».

Ο κ. Έρογλου ανέφερε πως «ο γγ είπε ότι δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση στο Green Τree» και απαντώντας σε ερώτηση αν όλα αυτά σημαίνουν ότι ο ίδιος δεν θα ξανασυναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια σημείωσε ότι «θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση στην Κύπρο, αλλά ο κ. Μπαν Κι Μουν θα ερευνήσει το θέμα. Έχει διαπιστώσει και ο γγ την απροθυμία της ελληνικής πλευράς και το γεγονός ότι αυτή χρονοτριβεί».

Ως προς τη διεθνή διάσκεψη, ο κ. Έρογλου είπε πως «η ελληνική πλευρά φέρνει αντιρρήσεις, αλλά ο γγ είναι αποφασισμένος. Είπε ο γγ πως ή θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη ή θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του».

Ο γγ του ΟΗΕ, «στην επιστολή του είχε αναφέρει ότι πρέπει να εστιαστούμε σε τρία σημεία, την ιθαγένεια, τη διακυβέρνηση και το περιουσιακό», είπε ο Έρογλου και τόνισε ότι «οι προτάσεις μας είχαν ετοιμαστεί με βάση αυτό, αλλά η ελληνική πλευρά από την πρώτη μέρα έδειξε την αναβλητική της τάση, λέγοντας ότι μόλις τώρα πήραμε τα στοιχεία, θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε στην Κύπρο».

Ο κ. Έρογλου είπε πως παρουσίασε τις προτάσεις του στο γγ, τονίζοντας ότι «ο γγ και η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ δέχθηκαν τις προτάσεις αυτές και τις έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά η απέναντι πλευρά δεν παρουσίασε πρόταση».
Keywords
Τυχαία Θέματα