Διελκυστίνδα για το αν η τρόικα θα έχει τον πλήρη έλεγχο στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας της Ελλάδος

08:30 27/5/2011 - Πηγή: 24wro
Αποτυχία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων διαβλέπουν τραπεζίτες...
που έχουν αναλάβει το ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, εφόσον η τρόικα εμπλακεί άμεσα στη διαδικασία.

«Η εποπτεία του προγράμματος από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα έδινε την αίσθηση του κατεπείγοντος», αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters.

«Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει η διαδικασία
είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται από έναν ανεξάρτητο φορέα» δήλωσε στο Reuters τραπεζίτης που επελέγη από την κυβέρνηση ως σύμβουλος σε θέματα αποκρατικοποιήσεων. Ο ίδιος τραπεζίτης εκτιμά ότι οι αντιδράσεις των πολιτών για τις αποκρατικοποιήσεις –που είναι και η κύρια αιτία των καθυστερήσεων- θα καμφθεί σύντομα.

Προβληματισμό δημιουργούν στις τράπεζες-συμβούλους της κυβέρνησης οι προοπτικές επιτυχίας του εγχειρήματος. «Ποιος ο λόγος να διορίζεις συμβούλους, αν δεν υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές» διερωτήθηκε ο τραπεζίτης.

Μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών που έχουν οριστεί ως σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων είναι οι Deutsche Bank DBKGn.DE , Credit Suisse, Credit Agricole , Societe Generale, Rothschild. Ωστόσο, παρά την προαναγγελία σύστασης του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενιαίος φορέας που θα συντονίζει τη διαδικασία.

Η σύσταση αυτού του φορέα έχει προκαλέσει τις πιέσεις των Ευρωπαίων, που ζητούν την εποπτεία του.

Ο ρόλος που θα αναλάβει η Ευρώπη στο φορέα αυτό, έχει δημιουργήσει συζητήσεις. «Τον έλεγχο της διαδικασίας πρέπει να τον έχει μια ανεξάρτητη αρχή. Το να αφήσεις την Ελλάδα να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο ενέχει πολιτικούς κινδύνους. Έως τώρα η διαδικασία είναι λίγο θολή» υποστήριξε στο Reuters δεύτερος τραπεζίτης.

«Ναι στην ξένη βοήθεια, αλλά σε τεχνικό επίπεδο»

Θετικός στο ενδεχόμενο να υπάρξει ξένη βοήθεια εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, υπό τον όρο να παραμείνει η βοήθεια αυτή σε καθαρά τεχνικό επίπεδο. Ο κ. Παμπούκης τηρεί επιφυλακτική στάση στο ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ξένοι τον έλεγχο του Ταμείου.

«Για τις ελληνικές εταιρίες, αν αυτό σημαίνει την παραχώρηση του ελέγχου σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το μάνατζμεντ ή πώς να χειριστούν κοινωνικά ή πολιτικά θέματα, είναι πράγματι ο σωστός τρόπος; Αμφιβάλλω» τόνισε ο κ. Παμπούκης, προτείνοντας έναν φορέα που θα παίξει το ρόλο εγγυητή σε ζητήματα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

Από την πλευρά της, η Giada Giani, οικονομολόγος της Citi, επεσήμανε ότι για να γίνει μια εταιρεία ελκυστική, θα πρέπει πρώτα να αναδιαρθρωθεί, ενώ ο Ντέιβιντ Σίμπσον, επικεφαλής εξαγορών και συγχωνεύσεων της KPMG επεσήμανε ότι οι διαδικασίες πώλησης θα πρέπει να επιταχυνθούν, δημιουργώντας την αίσθηση σε επίδοξους επενδυτές ότι οι προς διάθεση επιχειρήσεις θα τους αποφέρουν κέρδος.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα