ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

20:41 25/11/2011 - Πηγή: 24wro
Την μη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα... στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το 2013, εξετάζουν τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι συζητήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα ως...
μέρος της ευρύτερης διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές σε ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να καταστεί δυνατόν να επιβληθούν αυστηρότεροι όροι δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως επιθυμεί η Γερμανία.

Το Βερολίνο επέμενε οι ιδιώτες, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, να επωμισθούν μέρος των απωλειών από το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Τα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ, είχαν συμφωνήσει αρχικά να συμπεριλάβουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ρήτρες που να επιβάλουν την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, η πλειονότητα των 17 κρατών της ευρωζώνης, πλέον θέλουν την απόσυρση αυτών των ρητρών και υπάρχει κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρει η πηγή του Reuters.

«Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και όλες οι χώρες της περιφέρειας» είναι υπέρ της μη συμμετοχής των ιδιωτών. «Εναντίον ενός τέτοιο ενδεχομένου είναι η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία» συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η επιμονή της Γερμανίας για την διατήρηση των σχετικών ρητρών, θα υποχωρήσει μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης σχετικά με τις αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα