Δεν επεκτείνει τη ζώνη εκκένωσης η ιαπωνική κυβέρνηση

08:15 31/3/2011 - Πηγή: 24wro
Παρά τις ανακοινώσεις για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας...


Δεν είναι στις άμεσες προθέσεις των ιαπωνικών αρχών να επεκτείνουν τη ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αυξημένα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

«Η ΙΑΕΑ μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος ξεπερνούν τα προβλεπόμενα
από την ίδια όρια και μας ζήτησε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο.

Οταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επέκτασης της ζώνης εκκένωσης ο Εντάνο απάντησε πως δεν συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. «Ομως το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μας οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση (ραδιενέργειας) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία», πρόσθεσε.

«Βάσει αυτού θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα επίπεδα ραδιενέργειας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και θα πάρουμε μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο», κατέληξε ο Εντάνο.

Η ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει χθες Τετάρτη ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχθεύθηκαν σε ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Φουκουσίμα 1 ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια. Αξιωματούχος της Υπηρεσίας τόνισε πβς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ένα από τα επιχειρησιακά κριτήρια της ΙΑΕΑ για την εκκένωση έχει ήδη ξεπεραστεί στο Ιιτάτε.

Η ζώνη εκκένωσης γύρω από το Φουκουσίμα 1 παραμένει στα 20 χιλιόμετρα, όμως η ιαπωνική κυβέρνηση έχει συστήσει στους κατοίκους που ζουν σε ακτίνα 20 με 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο να φύγουν χωρίς όμως να το επιβάλλει, συμβουλεύοντάς τους πάντως αν δεν φύγουν να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα