ΔΕΙΤΕ: Οι 5 serial killers του ζωικού βασιλείου

15:13 7/8/2012 - Πηγή: 24wro

Μικροσκοπικά κουνούπια, σκορπιοί, μέδουσες, αλλά και ελέφαντες είναι οι... ένοχοι για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων...

Αν σας ζητούσαμε να σκεφτείτε τα πιο θανατηφόρα ζώα στον πλανήτη, πιθανότατα η πρώτη εικόνα που θα σας ερχόταν στο μυαλό θα έβγαινε από τα… σαγόνια του καρχαρία (και άντε η δεύτερη να ήταν βγαλμένη από μια σαβάνα με πρωταγωνιστή ένα άγριο λιοντάρι). Η αλήθεια είναι ότι αμέτρητα ζώα σε αυτή τη Γη μπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο – ωστόσο κάποια από τα πιο δολοφονικά δεν είναι και τα πιο αναμενόμενα. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε τα ζώα «serial killers»
σβήστε από το μυαλό σας τους καρχαρίες, τα λιοντάρια, τις τίγρεις ή τις αρκούδες που σκοτώνουν τελικώς αναλογικά λίγους ανθρώπους. Στη θέση τους βάλτε πολύ πιο μικρούς σε μέγεθος (με μία μόνο εξαίρεση) αλλά μεγάλους όπως αποδεικνύεται εχθρούς του παγκόσμιου πληθυσμού. Ιδού η αιμοβόρα πεντάδα με σειρά… φονικής προτεραιότητας:
1. Κουνούπια
Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα μικρό έντομο μπορεί να προκαλέσει τόσους ανθρώπινους θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κουνούπια μεταδίδουν στον άνθρωπο πολύ σοβαρές ασθένειες όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος και ο κίτρινος πυρετός. Και αν όλα αυτά σας φαίνονται άκρως εξωτικά, δεν είναι. Εφέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει κάνει δυναμική εμφάνιση στη χώρα μας μετρώντας ήδη 24 κρούσματα και δύο ανθρώπινες ζωές ενώ έχουν καταγραφεί και τουλάχιστον δύο κρούσματα ελονοσίας (σημειώνεται ότι πέρυσι κατεγράφησαν στην Ελλάδα περί τα 40 κρούσματα ελονοσίας με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται στον Δήμο Ευρώτα της Λακωνίας). Σε ό,τι αφορά ιδιαιτέρως την ελονοσία, αυτή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «αιμοσταγείς δολοφόνους» στον πλανήτη: παρότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία θανάτων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μόνο το 2010 η μεταδιδόμενη από τα κουνούπια νόσος σκότωσε ως και 900.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο – κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών στην Αφρική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μαύρη Ηπειρο ένα παιδί πεθαίνει κάθε 45 δευτερόλεπτα εξαιτίας της ελονοσίας (πρόκειται για το 20% επί του συνόλου των θανάτων κατά την παιδική ηλικία).
2. Ασιατική κόμπρα
Δεν είναι το πιο δηλητηριώδες φίδι, είναι όμως το πιο φονικό εξαιτίας της ποσότητας του δηλητηρίου που κρύβει μέσα του. Το δηλητήριο της ασιατικής κόμπρας είναι άκρως νευροτοξικό με αποτέλεσμα ένα τσίμπημα να είναι αρκετό ώστε να σκοτώσει γρήγορα το θύμα της. Δεν είναι τυχαίο μάλλον ότι η Κλεοπάτρα χρησιμοποίησε αυτό το αποτελεσματικό «όπλο» προκειμένου να δώσει τέλος στη ζωή της, σύμφωνα με τον θρύλο. Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους παγκοσμίως εξαιτίας τσιμπήματος φιδιού, σύμφωνα με εκτιμήσεις το «φιλί» της ασιατικής κόμπρας θεωρείται ότι σκοτώνει αρκετές χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Συνολικά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα ανθρώπινα θύματα εξαιτίας τσιμπήματος φιδιών κυμαίνονται μεταξύ 20.000 και 125.000 ετησίως. Οι περισσότεροι θάνατοι λαμβάνουν χώρα στη Νότια και τη Νοτιοανατολική
Keywords
Τυχαία Θέματα