ΔΕΙΤΕ: Η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία γκέι 40 χρόνια πριν...

08:20 24/6/2013 - Πηγή: 24wro


24 Ιουνίου 1973. Σε ένα γκέι μπαρ της Νέας Ορλεάνης, στη γαλλική συνοικία, δεκάδες άνθρωποι, παρέα με τους φίλους και τους...

συντρόφους τους, πίνουν το ποτό τους, χορεύουν και διασκεδάζουν. Όμως, η βραδιά, θα είχε τραγική εξέλιξη και έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη και πιο ειδεχθής μαζική δολοφονία ομοφυλοφίλων.

Μια μολότοφ, πετιέται μέσα στο μπαρ, το οποίο βρισκόταν στον τρίτο όροφο κτιρίου. Ο μπάρμαν, με το που αντιλαμβάνεται τις πρώτες φλόγες, καταφέρνει να οδηγήσει περίπου 30
άτομα προς την ταράτσα του κτιρίου, ώστε να μπορέσουν να διαφύγουν πηδώντας στη διπλανή πολυκατοικία.

Όμως, πολλοί άλλοι, δεν τα κατάφεραν. Μέσα σε περίπου 20 λεπτά, 32 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους με τον -ίσως- χειρότερο τρόπο. Κάηκαν ζωντανοί, ανήμποροι, μπροστά στα μάτια δεκάδων ακόμα που υπέφεραν από σοβαρά εγκαύματα.

Δεκάδες ακόμη, είδαν μπροστά στα μάτια τους, φίλους και συντρόφους να υποφέρουν και να χάνουν τη ζωή τους από τις φλόγες και τις αναθυμιάσεις.

Οι ιστορίες τους προκαλούν ανατριχίλα, ακόμη και σήμερα, 40 χρόνια μετά. Ένας από αυτούς, προσπάθησε να διαφύγει από παράθυρο με άνοιγμα μισό μέτρο. Το μόνο που κατάφερε, ήταν να πέσει νεκρός από τον τρίτο όροφο, ενώ καιγόταν.

Ο «Μιτς» Τζορτζ Μίσελ, από την άλλη, κατάφερε να διαφύγει, αλλά επέστρεψε στην σκηνή του εγκλήματος για να σώσει τον φίλο του, Λουίς Μπρουσάρντ. Οι δυο τους πέθαναν στη φωτιά, με τα λείψανά τους να δείχνουν πως έμειναν αγκαλισμένοι σε όλη τη διάρκεια του μαρτυρικού τους θανάτου.

Ένας ακόμη, έμεινε προσκολλημένος στο παράθυρο του μπαρ, με τα απομεινάρια του κορμιού του να είναι ορατά στον κόσμο που μαζεύτηκε γύρω από το κτίριο, για ώρες μετά.

Ο ένοχος και η αδράνεια των αρχών

Λίγο αργότερα, ένας άντρας, ο Ρότζερ Ντέιλ Νούνιεζ, συλλαμβάνεται ως ύποπτος για τη δολοφονική επίθεση. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, τον πιάνουν σπασμοί. Οδηγείται στο νοσοκομείο της πόλης και από εκεί διαφεύγει. Οι Αρχές, ουδέποτε έκαναν προσπάθεια να τον συλλάβουν ξανά, παρά το γεγονός πως κυκλοφορούσε συχνά στη γαλλική συνοικία.

Ένας από τους φίλους του, δήλωσε αργότερα στους ανακριτές πως ο Νούνιεζ ομολόγησε την πράξη του, ένα βράδυ που ήταν μεθυσμένος. Αυτό συνέβη, τουλάχιστον άλλες τρεις φορές.

Αυτοκτόνησε ένα χρόνο αργότερα. Η νεκροψία έδειξε την ύπαρξη όγκου στον εγκέφαλο.

Εκείνη την εποχή, τοπικοί πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες δεν ήθελαν να έχουν καμία ανάμειξη με τους ομοφυλόφιλους και, κατά συνέπεια, με την υπόθεση του εμπρησμού.

Η εκκλησία δεν προσέφερε τη συμπαράστασή της ούτε στα θύματα, ούτε στις οικογένειές τους, αρνούμενη ακόμη και να διατελέσει μνημόσυνο.

Η Νέα Ορλεάνη ήταν μια άκρως ομοφοβική περιοχή στις αρχές τις δεκαετίας του ’70. Ούτε ο Δήμαρχος, είτε οποιοδήποτε άλλο επίσημο μέλος της κυβέρνησης δεν έκανε μια επίσημη δήλωση για την τραγωδία.

Μάλιστα, ο φόβος και η ντροπή των οικογενειών των θυμάτων ήταν τόσο μεγάλη, που μερικοί δεν ζήτησαν ποτέ τις στάχτες των αγαπημένων τους προσώπων, υπό τον τρόμο του «στιγματισμού» από την τοπική κοινωνία.

Η μεταμέλεια και η συγγνώμη του σήμερα

Κατά τη φετινή εκδήλωση μνήμης στα 32 θύματα, η εκκλησία εμφανίστηκε μεταμελημένη για τη στάση της όλα αυτά τα χρόνια, ζητώντας συγγνώμη στις οικογένειες των ανθρώπων για τη σιωπή της.

Πλέον, η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί επίσημη εκδήλωση για την πόλη, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τη μνήμη των νεκρών.

koolnews
Keywords
Τυχαία Θέματα