Δεύτερος καταυλισμός για Σομαλούς πρόσφυγες

12:56 15/7/2011 - Πηγή: 24wro
 Η Κένυα καταφύγιο για να γλιτώσουν από την ξηρασία...
Τουλάχιστον 80.000 ανθρώπους θα μπορεί να φιλοξενήσει ο δεύτερος προσφυγικός καταυλισμός που πρόκειται να ανοίξει η Κένυα για να υποδεχθεί Σομαλούς πρόσφυγες που αναζητούν διέξοδο από την ξηρασία που πλήττει τη χώρα τους και είναι η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο καταυλισμός θα ανοίξει σε περίπου δυο εβδομάδες.


Ο καταυλισμός Ifo II αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται
στο συγκρότημα προσφυγικών καταυλισμών του Ντανταάμπ, το μεγαλύτερο στον κόσμο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τα σύνορα της Κένυας με τη Σομαλία.


Σχεδόν 400.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο Ντανταάμπ. Οι περισσότεροι είχαν διαφύγει από τη σύγκρουση στη Σομαλία από τη δεκαετία του 1990 και πολλοί ζητούν τώρα καταφύγιο στον καταυλισμό αυτό, ο οποίος απλώνεται σε μια έκταση 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από την ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής.


Οι υπηρεσίες αρωγής υπολογίζουν ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από το λιμό.


Η κενυατική κυβέρνηση δίσταζε να εγκρίνει το άνοιγμα του καταυλισμού για ανθρώπους από τη Σομαλία, υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια είναι υπερβολικά μεγάλος. Οι κενυατικές αρχές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη διείσδυση στη χώρα της σομαλικής ανταρτικής οργάνωσης αλ-Σαμπαάμπ.


Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες είχε απευθύνει έκκληση στην Κένυα να ανοίξει τον καταυλισμό. Ο Γκουτέρες περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή ως τη «χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή» στον κόσμο και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια.
Keywords
Τυχαία Θέματα