Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Ειρηνική συμβίωση η μόνη επιλογή

08:21 6/1/2012 - Πηγή: 24wro
Παρά το χάσμα των θέσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος Χριστόφιας...
και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου εξέφρασαν χθες το βράδυ από το μικτό χωριό Πύλα, στο οποίο συμβιώνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, την ευχή το 2012 να είναι η χρονιά της λύσης του Κυπριακού.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, με τις συζύγους τους, παρέθεσαν δείπνο στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και τους συνεργάτες
του. Ο πρόεδρος Χριστόφιας, εγείροντας πρόποση, ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία, όπως είπε, εργάζονται στην Κύπρο σε μια μακροχρόνια αποστολή. Ανέφερε ότι η εικόνα στην αίθουσα του εστιατορίου είναι εκείνη «που επιθυμούμε να έχει μελλοντικά η Κύπρος, ειρηνική συνύπαρξη, συμβίωση και φιλική συναναστροφή».

Δεν έχουμε, υπογράμμισε ο πρόεδρος Χριστόφιας, άλλη επιλογή από την ειρηνική συμβίωση και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταβληθούν πιο εντατικά προσπάθειες για να βρεθεί κοινή γλώσσα στις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού.

Ο Ντερβίς Έρογλου ευχαρίστησε τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ και την ομάδα του για τη βοήθεια που δίδουν στις δύο πλευρές, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Μπορεί, σημείωσε, να εκπλήξει τον κύριο Ντάουνερ αυτό, αλλά οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν κουράστηκαν από την προσπάθεια για να βρουν λύση και συνεχίζουν.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμα ότι το μήνυμα που στέλνεται με την αποψινή συνάντηση είναι: «γιατί όχι ο Χριστόφιας και ο Έρογλου να μην τα καταφέρουν»;

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία η οποία, είπε, χαρακτηρίζει όλους τους Κυπρίους. Εξέφρασε τη στήριξη του για να πετύχουν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ανέφερε ότι προσβλέπει στην ημέρα που θα δει τα πρόσωπα των κυρίων Χριστόφια και Έρογλου στο περιοδικό «Τime» ως τους ηγέτες που πέτυχαν την λύση του Κυπριακού.

Το δείπνο, που είχε κοινωνικό χαρακτήρα, δόθηκε σε ελληνοκυπριακό εστιατόριο, ενώ για το επιδόρπιο και τον καφέ οι δύο ηγέτες με τις συζύγους τους, τον Α. Ντάουνερ και τους συνεργάτες του μετέβησαν σε παρακείμενο τουρκοκυπριακό εστιατόριο του χωριού.
Keywords
Τυχαία Θέματα