ΧΡΗΣΙΜΟ: Πώς να κάνετε οικονομία στη βαρυχειμωνιά της κρίσης

01:00 22/8/2011 - Πηγή: 24wro
Με το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο να καίνε τα νοικοκυριά από τον προσεχή...
Οκτώβριο, την κιλοβατώρα στα... ύψη και τον ΦΠΑ να αυξάνεται και να καθιστά ακριβότερη τη διατροφή από τον Σεπτέμβριο, οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσβάσταχτους λογαριασμούς.

Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα και με το βάρος του Μεσοπρόθεσμου να πιέζει οδυνηρά τον οικογενειακό προϋπολογισμότο εφετινό
φθινόπωρο και ειδικά ο χειμώνας που ακολουθεί προβληματίζουν ήδη τους Ελληνες. Ακόμη και μέσα στην οικονομική κρίσηόμως υπάρχουν εναλλακτικές και φθηνές λύσεις για περικοπή των δαπανών. «Το Βήμα» επιχειρεί σήμερα, σε συνεργασία με ειδικούς, να φτιάξει έναν οδηγό επιβίωσης, «συνοδηγό» στην ιλιγγιώδη...κούρσα των τιμών.

Η στροφή προς μια πιο λιτή διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική όχι μόνο για την τσέπη μας, αλλά και για την υγεία μας. Ωστόσο υπάρχουν οικονομικές λύσεις για όσους δεν θέλουν να κάνουν εκπτώσεις στις γαστρονομικές τους ανησυχίες, αλλά ούτε και στην ποιότητα.
Η καλύτερη ώρα για να ψωνίσει κανείς στη λαϊκή αγορά είναι νωρίς το πρωί. Τα προϊόντα είναι φρέσκα και δεν έχει συνωστισμό. Είναι όμως ακριβότερα, ενώ το μεσημέρι οι παραγωγοί προτιμούν να ρίξουν τις τιμές ακόμη και στο μισό παρά να τα πάρουν πίσω στην αποθήκη. Τότε είναι καλή ευκαιρία να αγοράσουμε πολλά φρούτα, ακόμη και αν είναι ώριμα ή και λίγο στραπατσαρισμένα. Με αυτά μπορούμε να παρασκευάσουμε μαρμελάδες, σάλτσες ντομάτας οι οποίες διατηρούνται στην κατάψυξη, ακόμη και τουρσιά.
Η ευελιξία και ο αυτοσχεδιασμός στη μαγειρική εξοικονομούν χρήματα. Αν μαγειρεύετε και σας λείπει ένα υλικό, δεν χρειάζεται να τρέξετε στο σουπερμάρκετ: αντικαταστήστε το ή παραλείψτε το. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει στη ζαχαροπλαστική όπου οι συνταγές συνήθως απαιτούν απόλυτη ακρίβεια και μαεστρία.

Προϊόντα κοντά στην ημερομηνία λήξης συχνά πωλούνται σε προσφορές. Αν τα εντοπίσετε, μπορείτε να τα αγοράσετε αλλά μόνο στην περίπτωση που μπορούν να διατηρηθούν με άλλο τρόπο.
Το κονδύλι για τη διατροφή μειώνεται αν αγοράσουμε λαχανικά και φρούτα της εποχής ή ντόπια προϊόντα. Είναι φθηνότερα και περιέχουν και λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
H ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού αλλά και ανέξοδες αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να συμμαζέψουν τους λογαριασμούς του μήνα. Για παράδειγμα, αν τον χειμώνα ο θερμοστάτης από τους 22 βαθμούς Κελσίου «κολλήσει» στους 19-20 βαθμούς, η εξοικονόμηση για μια τετραμελή οικογένεια που ζει στην Αθήνα σε σπίτι 90 τ.μ. θα είναι τουλάχιστον 130 ευρώ τον χρόνο.
Τα νέα ενεργειακά τζάκια αποτελούν μια ιδιαίτερα φιλική λύση για το περιβάλλον αλλά και για το πορτοφόλι μας. Εχουν πολύ μεγάλο βαθμό απόδοσης και διαθέτουν θερμικές διόδους αέρα ή νερού συγκρατώντας ως και 75% της θερμότητας που παράγουν- ένα κοινό ανοιχτό τζάκι έχει ενεργειακή απόδοση 10%20%. Η τιμή των ενεργειακών τζακιών ξεκινά από περίπου 900 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα