Χάνει την πλειοψηφία ο Μπερλουσκόνι

05:30 9/11/2011 - Πηγή: 24wro

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι κέρδισε στην ψηφοφορία για την έγκριση του ισολογισμού του κράτους για το 2010 αλλά δεν...



 κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι ενδέχεται ο πρωθυπουργός να αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Το νομοσχέδιο έλαβε 308 ψήφους στην 630μελή βουλή.

"Η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία
σε αυτή τη βουλή", σχολίασε αμέσως ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ζάμπλουτος πρωθυπουργός, πάντως, θα κάνει ο,τι μπορεί για να μην παραιτηθεί και σε περίπτωση που χάσει, όντως, την πλειοψηφία στην βουλή, θα πιέσει τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο να προκηρύξει άμεσα εκλογές ή να του αναθέσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεδομένης, όμως, της στάσης της Λέγκα του Βορρά, που ζητά εκλογές, πολύ δύσκολα, ο Καβαλιέρε, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα, βιώσιμη, κυβερνητική ομάδα.

Η δε αντιπολίτευση, τάσσεται υπέρ της συγκρότησης μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Αν όμως δεν δεχθούν να την υποστηρίξουν ούτε η Λέγκα, ούτε ο μπερλουσκονικός "Λαός της Ελευθερίας", είναι και εδώ αμφίβολο το αν θα καταφέρει να ξεπεράσει το πρώτο, αναπόφευκτο, εμπόδιο, εκείνο της ψήφου εμπιστοσύνης.

Σε αυτό το ρευστό και γεμάτο αβεβαιότητες, κλίμα, σήμερα το απόγευμα, φθάνουν στην Ρώμη οι επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να διαπιστώσουν πώς εννοεί, η Ιταλία, να εφαρμόσει τα κύρια μέτρα (αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης) που έχουν ζητηθεί με έμφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Keywords
Τυχαία Θέματα