Μπλόκο στους τζαμπατζήδες

19:25 22/10/2011 - Πηγή: 24wro
Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το αυτόματο σύστημα...
συλλογής κομίστρου, στον οποίο περιλαμβάνεται πρόβλεψη και για την εγκατάσταση σταθερών πυλών εισόδου - εξόδου με ανοιγόμενες θύρες. 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο τα διαφυγόντα κέρδη του ΟΑΣΑ από τη λαθρεπιβίβαση.
ο αργότερο έως το τέλος του 2012 υπολογίζεται ότι θα έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού και του προαστιακού σιδηροδρόμου Αττικής σταθερές κατασκευές με μπάρες για την
πάταξη της λαθρεπιβίβασης.

Οι μπάρες θα....
επιτρέπουν τη διέλευση στον χώρο των σταθμών των τριών μέσων σταθερής τροχιάς μόνο σε όσους έχουν πληρώσει το ανάλογο κόμιστρο κόβοντας τον... δρόμο στους τζαμπατζήδες.

Αντίστοιχες υποδομές μελετώνται και για τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, όπως ανέφερε σε έγγραφό του προς τη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης.

Υπολογίζεται ότι τα διαφυγόντα κέρδη του ΟΑΣΑ από τη λαθρεπιβίβαση ανέρχονται σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, καθώς εκτιμάται ότι από τους 850 εκατομμύρια επιβάτες που μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ετησίως, τα 120 εκατομμύρια επιβιβάζονται λαθραία ή χρησιμοποιούν πλαστά εισιτήρια.

Ο διαγωνισμός για το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου, στον οποίο περιλαμβάνεται πρόβλεψη και για την εγκατάσταση σταθερών πυλών εισόδου ? εξόδου με ανοιγόμενες θύρες (μπάρες) στο μετρό, τον ηλεκτρικό και τον προαστιακό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Βάσει του προγραμματισμού, μπάρες στους σταθμούς των δύο μέσων σταθερής τροχιάς θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ίσως και έως τον επόμενο Ιούνιο.

Επέκταση
Οπως αναφέρει μάλιστα ο κ. Μαγκριώτης, "ανάλογο σύστημα εξ αποστάσεως αναγνώρισης-επικύρωσης του εισιτηρίου προβλέπεται να εγκατασταθεί και στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, με στόχο τον εύκολο εντοπισμό και την αποτροπή επιβίβασης ατόμων που δεν έχουν στην κατοχή τους νόμιμο κόμιστρο και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα έσοδα για την πρώην εταιρεία του Μετρό (ΑΜΕΛ) -με τον έλεγχο του κομίστρου που ισχύει σήμερα- ανήλθαν σε 1,56 εκατομμύρια ευρώ το 2008, σε 1,141 εκατομμύρια ευρώ το 2009 και σε 2,01 εκατομμύρια ευρώ το 2010.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού για το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου φτάνει περίπου τα 100 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει 12ετή κάλυψη της λειτουργίας του συστήματος στον ανάδοχο.

Εως το τέλος του 2012
Ερχεται το έξυπνο εισιτήριο

Επαναφορτιζόμενο και ηλεκτρονικό θα είναι το "έξυπνο" εισιτήριο, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει το παραδοσιακό χάρτινο έως το τέλος της επόμενης χρονιάς. Το χάρτινο εισιτήριο και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα αντικατασταθούν σταδιακά από "ηλεκτρονικές" κάρτες, ενώ στόχος είναι η χρησιμοποίησή τους να δώσει τη δυνατότητα εφαρμογής δικαιότερων χρεώσεων στους επιβάτες ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση και
Keywords
Τυχαία Θέματα