Μπάχαλο στην Αριστερά για το ευρώ

22:20 1/6/2011 - Πηγή: 24wro
Στο ερώτημα δραχμή ή ευρώ στην Αριστερά...
μαίνεται ένας πόλεμος όλων εναντίον όλων. Η πρόσφατη δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα, ότι η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν καταστρεπτική, έβαλε πάλι φωτιά στα τόπια.


Μέσω της ιστοσελίδας iskra, ο επικεφαλής του «Αριστερού Ρεύματος» του ΣΥΝ, βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκε στη γραμματέα του
ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι αυτό το δίλημμα προβάλλεται ως «μέγας μπαμπούλας» για το λαό: «Ποιο συμφέρον έχει η Αριστερά να ενισχύσει αυτήν την αστήρικτη κινδυνολογία, τύπου Μαρίας Δαμανάκη αλλά και Θ. Πάγκαλου», αναρωτιέται ο κ. Λαφαζάνης και προσθέτει «Ο καπιταλισμός είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ, βλάπτει σοβαρα τον τόπο και τον λαό και δεν είμαστε εμείς που θα καθορίσουμε πότε, μέσα ή έξω, βλάπτει περισσότερο!»


Το ΚΚΕ επανήλθε χθες στο θέμα μέσω του «Ρ» κατηγορώντας το «δήθεν αριστερό» κ. Λαφαζάνη για αθλιότητα, σύμπλευση με τον αστικό τύπο και τις αστικές δυνάμεις, και καταλογίζοντας του ότι προσπαθεί να χρεώσει  στο ΚΚΕ το εκβιαστικό δίλλημα. Στο άρθρο του ο «Ρ» υποστηρίζει, ότι αυτό που εννοούσε η κ. Παπαρήγα είναι ότι η επιστροφή στη δραχμή «θα είναι καταστρεπτική για τον ελληνικό καπιταλισμό σε συνθήκες οξείας οικονομικής κρίσης». Η πραγματικότητα πάντως είναι, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η κ. Παπαρήγα λέει κάτι τέτοιο, και ότι ο Περισσός θεωρεί, πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αν δεν συνοδεύεται και από ανατροπή των σχέσεων εξουσίας θα είναι καταστρεπτική για τα λαϊκά στρώματα.  


Πραγματικότητα επίσης είναι ότι όχι μόνον ο κ. Λαφαζάνης αλλά και μια σειρά από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ καλοβλέπουν την έξοδο από το ευρώ προκαλώντας τεράστια αμηχανία στον Αλέξη Τσίπρα.


Και μια σειρά από αριστερές και αριστερίζουσες δυνάμεις με υπολογίσιμη εκλογική δύναμη (όπως π.χ. η Ανταρσύα) τάσσονται ευθέως υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ και την Ε.Ε. Και στο ίδιο μήκος κύμματος βρίσκεται και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος στα Προπύλαια έκανε λόγο για την Ευρώπη των Τραπεζών, απέναντι στην οποία ζήτησε «μια πολιτική ίσων αποστάσεων με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, θέτοντας ως υψηλότερο στόχο την κατάκτηση της Ουδετερότητας».


Το ωραίο είναι πάντως, ότι ούτε η πατριωτική Αριστερά μπορεί να συμφωνήσει στη θέση της απέναντι στην ΕΕ και το ευρώ, μόλις προχθές ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε αυτήν την επιλογή ως ανοησία.  
Keywords
Τυχαία Θέματα