Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Η μείωση των φόρων εξαρτάται από το αν την αποδεχθούν οι δανειστές

08:56 6/12/2011 - Πηγή: 24wro


Στο χέρι των δανειστών της χώρας και όχι μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας...
είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, παραδέχτηκε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να ζητεί από την τρόικα τη μείωση των φόρων προς όφελος της ανάπτυξης.

«Η μείωση των φορολογικών συντελεστών εξαρτάται από τους δανειστές μας. Θα προσπαθήσω να τους
πείσω. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα γίνουν», είπε «κοφτά» ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το εμπόριο, ενώ εκτίμησε ότι «εκείνος που επιμένει θα τα καταφέρει».

Στην ομιλία του, που κινήθηκε σε προεκλογικούς τόνους και χειροκροτήθηκε δεόντως από τα ουκ ολίγα παριστάμενα στελέχη και βουλευτές του κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς «έταξε» συνολική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, μείωση των εργοδοτικών εισφορών και συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου, ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Υποσχέθηκε τεκμαρτό υπολογισμό εισοδήματος για τους εμπόρους και αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ν.Δ. «κήρυξε τον πόλεμο» τόσο στο παρεμπόριο, που «αποτελεί το θάνατο του εμπορίου», όσο και στις «κοινωνικές διαμαρτυρίες των λίγων εκατοντάδων που καθηλώνουν εκατομμύρια», ενώ είπε ότι πολιτική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι να χτυπήσει τα καρτέλ και να εξυγιάνει την αγορά.

* Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, σημείωσε ότι ο πάτος στο βαρέλι δεν είναι οικονομικός αλλά εξαρτάται από το πότε το πολιτικό σύστημα θα αλλάξει νοοτροπία.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι υπάρχει πόρισμα για μεγάλη πολυεθνική εταιρεία για ενδοομιλικές συναλλαγές, το οποίο έχει υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ προανήγγειλε την επιβολή υψηλού προστίμου.

* Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχολίασε από την πλευρά του ότι «οι δανειστές δεν δίνουν στην Ελλάδα λάθος φάρμακο σε λάθος δόσεις αλλά είναι συνειδητή χορήγηση δηλητηρίου καθώς στόχος είναι η βίαιη ανακατανομή του πλούτου». Και κάλεσε για τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας στη βάση κοινών συμφερόντων των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Για τη στήριξη της ρευστότητας στην αγορά πρότεινε να δημιουργηθεί μια δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού.

* Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, ζήτησε να κλείσουν το συντομότερο δυνατό οι «εκκρεμότητες», όπως η νέα δανειακή σύμβαση και η ανταλλαγή των ομολόγων, ώστε να γίνουν εθνικές εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα