Αρχίζει το κυνήγι της φοροδιαφυγής

18:55 24/4/2011 - Πηγή: 24wro
Το επιχειρησιακό σχέδιο ...
για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα το οικονομικό επιτελείo της κυβέρνησης. Το σχέδιο θα είναι τριετές και θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους. Στους νέους ελεγκτικούς στόχους περιλαμβάνονται ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία, ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, τραγουδιστές και συμβολαιογράφοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, καταθέτες του εξωτερικού, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία στο εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα
ακίνητα που απέκτησαν, κατασκευαστές οικοδομών που δεν εμφανίζουν στην εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν, φορολογούμενοι που «κρύβουν» την επιχειρηματική αμοιβή.
Εσοδα
Από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει πρόσθετα έσοδα 3,5 δισ. ευρώ στην πενταετία 2011-2015. Βέβαια, όπως επισημαίνει και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος στην ετήσια έκθεσή του «κανένα φορολογικό μέτρο δεν αποδίδει εάν δεν υπάρχουν φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί». Υπό το βάρος της «τρύπας» των προϋπολογισμού που υπερβαίνει στο πρώτο τρίμηνο του έτους το 1,5 δισ. ευρώ και εν αναμονή της ανακοίνωσης από την Eurostat για το ύψος του ελλείμματος του 2010 που πληροφορίες το τοποθετηθούν στην περιοχή του 10,5% του ΑΕΠ, το οικονομικό επιτελείο άρχισε να καταρτίζει το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που φέρνει πρόσθετα μέτρα 26 δισ. ευρώ στην πενταετία 2011-2015, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ θα ληφθούν φέτος. Το πακέτο περιλαμβάνει νέες αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους που υπερβαίνουν τα 4 δισ.
Ειδικές ομάδες εργασίας έχουν πιάσει ήδη δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών προχωρώντας στην αξιολόγηση από μηδενική βάση των περίπου 900 φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ σχεδιάζεται το νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και εξετάζεται η εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και οι μετατάξεις αγαθών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις αρχές Ιουνίου θα περιλαμβάνει τις περισσότερες αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογία, ενώ το φθινόπωρο θα κατατεθεί και δεύτερο νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, τα αυθαίρετα κτίσματα, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, την άντληση εσόδων από τις σχολάζουσες κληρονομιές και τους «ορφανούς» τραπεζικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει:
1. Κατάργηση φοροαπαλλαγών με στόχο την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ. Τόκοι στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο και δίδακτρα βρίσκονται στην προκρούστεια κλίνη. Πολλοί φορολογούμενοι θα χάσουν τελείως τις φοροαπαλλαγές που έχουν σήμερα. Η χορήγηση των φοροαπαλλαγών θα γίνεται με εισοδηματικά και
Keywords
Τυχαία Θέματα