Αποστραγγίζεται η Λίμνη Μαγγλή στη Λευκωσία, μετά το κλείσιμο του καναλιού

18:10 10/9/2011 - Πηγή: 24wro
Σε μια προσπάθεια να μην αποστραγγιστεί η Λίμνη Μαγγλή από τα μέτρα... που έλαβε η Ιερά Μονή Κύκκου ως ιδιοκτήτρια εταιρεία, η κοινοβουλευτική Επιτροπή...
 Περιβάλλοντος πήρε χθες ομόφωνα απόφαση μετά από εισήγηση του προέδρου της Αδάμου Αδάμου να γίνουν προσωπικές επαφές με τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο. Στόχος είναι να ανοίξει αμέσως το κανάλι και να επιτραπεί η εισροή νερού από τον Πεδιαίο μέσα στη Λίμνη.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ορατός ο κίνδυνος αποξήρανσης της Λίμνης
και ανεπανόρθωτης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Μονή Κύκκου επιθυμεί τη μετατροπή της Λίμνης από ζώνη προστασίας Δα3, σε οικιστική ζώνη Κα6 και εμπορική ζώνη Εβ.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά και την τοποθέτηση του αναπλ. διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κυριάκου Κύρου ενώπιον της Επιτροπής ότι το δημόσιο αδυνατεί να επέμβει και να ανοίξει το κανάλι από τη στιγμή που δεν είναι εγγεγραμμένο και βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της Μονής Κύκκου.

Όσον αφορά στη λεκάνη της Λίμνης αυτή θεωρείται μεγάλος υπερυψωμένος ταμιευτήρας από το ΤΑΥ που ζητά την προστασία του.

Ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι τόσο η Λίμνη, όσο και ο περιβάλλοντας χώρος πρέπει να διατηρηθούν, ενώ ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης εισηγήθηκε όπως το Δημόσιο αποκτήσει αμέσως τη γη και να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη της.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι το Πολεοδομικό Συμβούλιο εισηγήθηκε να δοθούν αναπτυξιακά δικαιώματα στον ιδιοκτήτη της γης με αντάλλαγμα να προστατευτεί η Λίμνη.

Ο δήμαρχος Λακατάμιας Λουκάς Ιατρού ανέφερε ότι η Λίμνη Μαγγλή και μια λογική έκταση πέριξ αυτής, να παραμείνει εκτός της οικιστικής ζώνης. Παράλληλα, ζήτησε να ανοίξει αμέσως το κανάλι σε διαφορετική περίπτωση να ληφθούν δικαστικά μέτρα εναντίον παντός υπευθύνου.

Ο ανώτερος λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Χατζηπάκκος ανέφερε ότι η περιβαλλοντική αρχή στο πλαίσιο εξέτασης του τοπικού σχεδίου Λευκωσίας γνωμάτευσε ότι η Λίμνη και το κανάλι της θα πρέπει να προστατευτούν.

Η Μαρκέλλα Χατζηδά, εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας αναφέρθηκε στην πρόνοια που τέθηκε ώστε σε περίπτωση αίτησης για διαχωρισμό οικοπέδων σε ιδιοκτησία του ίδιου ιδιοκτήτη σε γειτονικούς χώρους να παραχωρείται ως χώρος πρασίνου η Λίμνη.

Η Μαρία Μυριανθέα κάτοικος της περιοχής μιλώντας εκ μέρους της Κίνησης για τη Διάσωση της Λίμνης ανέφερε ότι αυτό που επιθυμούν οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι είναι να παραμένει ως έχει όλη η Λίμνη και να μετατραπεί σε πάρκο.
Keywords
Τυχαία Θέματα