ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΟΝΤΙ

12:39 15/12/2012 - Πηγή: 24wro
Αποκρούει το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) τις φωνές που καλούν...
τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να θέσει υποψηφιότητα στις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου, κίνηση...
την οποία χαρακτηρίζει «ηθικά αμφιλεγόμενη» ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός και εκ των σημαινόντων στελεχών της παλαιάς φρουράς της κεντροαριστεράς.

Την ίδια στιγμή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επαναλαμβάνει ότι αναμένει τις αποφάσεις του Προφεσόρε στην πρόταση να ηγηθεί της κεντροδεξιάς με «αντάλλαγμα» την αποχώρηση του ιδίου από
την πολιτική αρένα, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σπεύδει να καθησυχάσει για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα που έχουν θορυβήσει την Ευρώπη και τις αγορές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας έχει στηρίξει την κυβέρνηση τεχνοκρατών στο Μοντετσιόριο. Όμως, παρόλο που δεσμεύεται να συνεχίσει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας (με κέντρο βάρους την ανάπτυξη) και επιθυμεί την παραμονή του Μόντι σε κάποιο ρόλο μετεκλογικά, επιμένει ότι ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρέπει να μείνει εκτός της εκλογικής αναμέτρησης.

Μία αναμέτρηση που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ούτως ή άλλως θα έχανε, ενώ επίσης θα περιπλεκόταν και θα αποδυναμωνόταν το σενάριο μίας «μετακόμισης» του Μάριο Μόντι στην προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας ότι εκπνεύσει τον προσεχή Απρίλιο η θητεία του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Θα ήταν παράλογο και σε κάποιο βαθμό ηθικά αμφιλεγόμενο εάν ο καθηγητής εισερχόταν σε μία αναμέτρηση ενάντια στην κύρια πολιτική δύναμη, η οποία τον στήριξε στις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες. Τρέφω μεγάλο σεβασμό γι' αυτόν και ελπίζω ότι δεν θα το πράξει» δήλωσε ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα στην Corriere della Sera την Παρασκευή.

Η προοπτική επανόδου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει προκαλέσει ίλιγγο στην ευρωπαϊκή σκηνή με πλήθος ηγετών, και ηχηρότερα παραδείγματα την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, να παροτρύνουν τον Μάριο Μόντι να δηλώσει πολιτικά «παρών».

Στο Βερολίνο ειδικά επικρατεί «μούδιασμα» για την επιστροφή του Μπερλουσκόνι στην πρώτη γραμμή. Κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις εξελίξεις στη Ρώμη, ελπίζοντας πως οι Ιταλοί θα κινηθούν στις κάλπες στο πλαίσιο της λογικής -που για τη Γερμανία μεταφράζεται σε «αποκήρυξη» του Μπερλουσκόνι, εφόσον τελικά διεκδικήσει την ψήφο τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα