Αποκαρδιωμένοι οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη...

09:45 9/8/2011 - Πηγή: 24wro
Τώρα πια τις κόψαμε τις πολυτέλειες. Όταν μας κόβουν το μισθό 30% και 40%...
κι εμείς αναγκαζόμαστε να κόψουμε τα περιττά. Αντί για τρία μπλουζάκια θα πάρουμε ένα.

Ή και κανένα. Καινούργια τηλεόραση; Μόνο αν χαλάσει η παλιά. Κι αυτό μόνο αν δεν επισκευάζεται. Άλλαξαν τα πράγματα, αλλάζουμε κι εμείς συνήθειες.

Οι δηλώσεις καταναλωτή στο κέντρο της πόλης συνοψίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία».

Αν και οι θερινές εκπτώσεις άρχισαν με πολύ υψηλά ποσοστά σε όλη τη χώρα, οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι. Η κακή οικονομική κατάσταση, η αναμονή ακόμη σκληρότερων μέτρων και η έλλειψη ρευστού αποτρέπουν τις αγορές και γονατίζουν τους εμπόρους.

Οι πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων δεν έδωσαν στον κόσμο της αγοράς την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Σημαντικό παράγοντα αποτελούν βέβαια και οι προσφορές στις οποίες προχώρησαν τα καταστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα οι εκπτώσεις να μην αποτελούν πλέον τόσο σημαντικό δέλεαρ για την απόκτηση ορισμένων αγαθών.

Ακόμη και οι μεγάλες αλυσίδες ρουχισμού, που παραδοσιακά ξεπουλούσαν από τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων, φέτος εμφάνισαν μεγαλύτερο στοκ απ’ ό,τι άλλες χρονιές, σημάδι ότι ο κόσμος δεν ψωνίζει πια όπως παλιά.

«Στην αγορά δεν υπάρχει ρευστό. Οι πελάτες είναι ελάχιστοι και οι έμποροι δεν έχουν να εξοφλήσουν τις επιταγές», σημειώνει υπεύθυνη καταστήματος στο κέντρο της πόλης.

Γεγονός είναι ότι για πολλές εμπορικές επιχειρήσεις το λουκέτο φαντάζει πιο κοντά από ποτέ, καθώς οι επαγγελματίες έχουν δει σημαντική μείωση του τζίρου τους τον τελευταίο χρόνο και προσδοκούσαν ότι με τις εκπτώσεις ή τις προσφορές θα βρουν τα πολυπόθητα μετρητά, ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό τουριστών που τους τελευταίους μήνες περιδιαβαίνει τη Θεσσαλονίκη ποντάρει ο εμπορικός κόσμος της πόλης για μία τονωτική ένεση. Βούλγαροι, Σέρβοι, Σκοπιανοί και Ρουμάνοι, που έρχονται για ένα διήμερο, αλλά και Ρώσοι, Κύπριοι, Τούρκοι και Ισραηλινοί, που κατευθύνονται προς Χαλκιδική και σταματούν στην πόλη για ψώνια, δίνουν ανάσα στην αγορά.
Keywords
Τυχαία Θέματα