Απίθανο θρίλερ με τον Βοτανικό

00:55 24/5/2011 - Πηγή: 24wro

Σε Βατερλό οδεύει το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες...



Η κατασκευή του mall που πάγωσε πριν από δυόμιση χρόνια μετά από προσφυγή στο ΣτΕ κατοίκων της περιοχής, εξακολουθεί να κρέμεται σε μία κλωστή, χωρίς φυσικά αυτό να εμποδίζει την διανομή χρηματιστηριακών κερδών στους μετόχους της εταιρείας, που ξυπνούν και κοιμούνται με την θεσμοθέτηση της διπλής ανάπλασης.

Μέχρι και την περασμένη Τετάρτη (σ.σ πριν η Τίνα Μπιρμπίλη
ξανασυνδέσει την τύχη του mall με την ανάπλαση της Λ. Αλεξάνδρας), η τιμή της μετοχής της Μπάμπης Βωβός είχε κερδίσει 20% στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις του ΧΑ ενώ μέσα σε ένα μήνα (30 τελευταίες συνεδριάσεις) η προσδοκία της κατάθεσης της τροπολογίας στην βουλή εκτίναξε κατά 95% την αξία της!

Κάποιοι κερδίζουν μόνο από τις φήμες που διακινούνται στην αγορά για επικείμενη άρση των εμποδίων, μολονότι η νομική φόρμουλα που θα θωρακίσει την ρύθμιση της διπλής ανάπλασης κρίνεται εξαιρετικά επισφαλής.

Πώς θα ξεπεραστεί ο εφιάλτης του ΣτΕ;

Το ΣτΕ, το οποίο έχει αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Σουφλιά έχει κρίνει ότι το εμπορικό κέντρο δεν αποτελεί συμπληρωματική χρήση του γηπέδου και συνεπάγεται μεγάλη μείωση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής. Με την ρύθμιση Μπιρμπίλη, την Άνοιξη του 2010, επιχειρήθηκε ένα καλύτερο ισοζύγιο πρασίνου, ψαλιδίζοντας τα τετραγωνικά του mall και καταργώντας το πολυλειτουργικό κτίριο του δήμου της Αθήνας.

Σύμφωνα όμως με τον κ. Χρίστο Καραμάριο, μηχανικό και εκ των ανθρώπων που έχουν πρωτοστατήσει για να μην κατασκευαστεί το εμπορικό, «η ρύθμιση Μπιρμπίλη μπορεί να φέρνει 30.650 τ.μ περισσότερους ελεύθερους χώρους έναντι της ρύθμισης Σουφλιά, όμως σε σχέση με την συνολική επιφάνεια της περιοχής ανάπλασης στον Ελαιώνα που είναι 247.534 τ.μ δημιουργεί ένα έλλειμμα πρασίνου που υπολογίζεται σε 46.269 τ.μ.

Προσθέτει μάλιστα το παράλογο, ότι η ρύθμιση αυτή δεν συγκρίνεται με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά με το νόμο Σουφλιά, ο οποίος έχει καταργηθεί!

Ετοιμάζουν νέα προσφυγή

Ακόμη και αν ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, η Επιτροπή Κατοίκων του Ελαιώνα προαναγγέλλει νέα προσφυγή στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής εργασιών σε περίπτωση που το εμπορικό κέντρο ξεκίνησε να κατασκευάζεται, με τις εξελίξεις για τη τεχνική εταιρεία να είναι απρόβλεπτες.

Η ίδια υποστηρίζει ότι έχει ήδη επενδύσει 120 εκ. ευρώ στο Βοτανικό και αναζητά επειγόντως άλλα 100 εκ. ευρώ για να το τελειώσει, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι τα έργα θα ξεκινήσουν.

«Δεν μπορεί για να ανακουφιστεί η Αλεξάνδρας να γίνει ένα mall στον Ελαιώνα» υποστηρίζει ο κ. Καραμάνος και υπογραμμίζει ότι το κλειδί της υπόθεσης είναι εάν θα προχωρήσουν οι εργασίες πριν την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα συνταχθεί απαραιτήτως μετά την ψήφιση του νόμου για να ελεγχθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Υπάρχει μια ασάφεια, για το αν μπορούν να γίνουν εργα
Keywords
Τυχαία Θέματα