ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Η Γή σε κίνδυνο τέλη του 2011!!!

17:31 10/10/2011 - Πηγή: 24wro
Καθημερινά πέφτουν στη Γη εκατοντάδες μικρές πέτρες …
από το διάστημα και σχεδόν όλες καίγονται στην ατμόσφαιρα. Ελάχιστες από αυτές με μεγαλύτερα μεγέθη καταφέρνουν να διαπεράσουν την... ατμόσφαιρα και να πέσουν στο έδαφος δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα στον ουρανό και μικρές ζημιές στα σημεία πρόσκρουσης. Όμως, η ιστορία έχει καταγράψει στο παρελθόν αρκετά καταστροφικά γεγονότα και εκρήξεις μεγατόνων από προσκρούσεις διαστημικών βράχων, με μάζα αρκετές φορές δεκάδες τετραγωνικά μέτρα!
Γι’ αυτό η NASA, προετοιμάζεται χρόνια τώρα,
χαρτογραφεί και παρακολουθεί τις τροχιές όλων των μετεωριτών και παρέχει στο ευρύ κοινό μία μηχανή προσομοίωσης τροχιών από τους πιο απειλητικούς αστεροειδής και κομήτες . Οι τροχιές περίπου 1.200 μεγάλων αστεροειδών με διάμετρο έως 150 χιλιομέτρων, τέμνονται με αυτή της Γης σε τακτική βάση, όμως η διαρκή κίνηση του πλανήτη μας τον βοηθά να αποφεύγει τις συγκρούσεις.
Στα τέλη του 2011, δύο τέτοιοι βράχοι θα πλησιάσουν τη Γη, ο αστεροειδής 2005 YU55 και ο κομήτης Elenin. Αν οι πορείες τους παρεκκλίνουν μερικές μοίρες από τους υπολογισμούς των επιστημόνων, τότε ετοιμαστείτε για μεγάλες καταστροφές!
ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ 2005 YU55.
Στις 29 Απριλίου του 2011, η NASA ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι ένας γιγαντιαίος αστεροειδής θα κινηθεί πολύ κοντά στη γη, πιο κοντά και από το φεγγάρι που περιστρέφεται γύρω μας με μέση απόσταση 384.403 χιλιόμετρα.
Ο Robert McMillan, επικεφαλής του προγράμματος Spacewatch της NASA από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson, ανακάλυψε τον αστεροειδή στις 28 Δεκεμβρίου του 2005 και του έδωσε την κωδική ονομασία YU55.
Ο αστεροειδής 2005 YU55 έχει πλάτος 400 μέτρα, βάρος 55 εκατομμύρια τόνους και περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο μια φορά ανά 14 χρόνια. Η απόσταση των 329.115 χιλιομέτρων (0,0022 AU) όταν αυτός πλευρίσει τη Γή θα είναι η κοντινότερη προσέγγιση τέτοιου μεγέθους αστεροειδή τον τελευταίο αιώνα! Το μέγεθος του είναι ικανό να καταστρέψει μια μεγαλούπολη και να αποδεκατίσει οικονομικά μια μεγάλη χώρα, αφού αν λοξοδρομήσει και πέσει πάνω μας υπολογίζεται ότι θα καταστρέψει οτιδήποτε βρίσκεται σε ακτίνα 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη ξηρά, ενώ αν πέσει στη θάλασσα θα δημιουργήσει τσουνάμι μεγαλύτερο από 15 μέτρα σε ύψος! Γι’ αυτό το λόγο, το ‘’Minor Planet Centre’’ στο Cambridge της Μασαχουσέτης, τον έχει ορίσει στις λίστες των «δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών ».
Ο Donald Yeomans, διευθυντής του προγράμματος της NASA ‘’Near-Earth Object’’ και επικεφαλής του εργαστηρίου ‘’Jet Propulsion’’ στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, σε συνέντευξή του μίλησε για τον αστεροειδή YU55 και καθησύχασε τους παρευρισκόμενους λέγοντας: ‘’Στις 8 Νοεμβρίου του 2011, ο αστεροειδής YU55 θα περάσει κοντά μας και το πλησιέστερο σημείο προσέγγισης του θα είναι περίπου 325.000 χιλιόμετρα μακριά. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού."
Τελευταίες όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο YU55 θα περάσει από τη Γη την ίδια ακριβώς ώρα που αναμένεται να μας πλησιάσουν συντρίμ
Keywords
Τυχαία Θέματα