Αντιμέτωπος με τους... παλιούς του γνώριμους ο Παπαδήμος;

16:11 11/1/2012 - Πηγή: 24wro
Σε παιχνίδι για… γερά νεύρα εξελίσσεται το PSI...
Το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση εκφράζουν την αισιοδοξία πως οι συζητήσεις με τους ιδιώτες για την εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Την ίδια ώρα πληροφορίες από επενδυτικά κέντρα του εξωτερικού αλλά και εγχώριους τραπεζικούς κύκλους κάνουν λόγο για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν κάτοχοι ομολόγων (κυρίως hedge funds) που αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία,
λόγω της σημαντικής απομείωσης που θα υποστούν στα ομόλογα που κατέχουν. Το βασικότερο εμπόδιο προέρχεται από τα hedge funds, τα οποία έχουν... στηλώσει τα πόδια και δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις, με απώτερο στόχο να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα λεγόμενα CDSs, ώστε να βγάλουν κέρδη. Αποτελεί κοινό μυστικό πως το τελευταίο διάστημα οι «καρχαρίες» των αγορών έχουν αγοράσει μεγάλο ποσοστό CDSs, οπότε θέλουν να προκληθεί πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τα ασφάλιστρα.

Φαίνεται λοιπόν πως το PSI αποτελεί «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες και είναι δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη. Πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα και σύντομα θα αποδειχτεί εάν η ελληνική πλευρά δικαιωθεί για τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της.

Οι πονηρά σκεπτόμενοι πάντως θεωρούν πως τον τελευταίο λόγο για μια ακόμη φορά θα έχουν οι κυρίαρχοι των αγορών, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να επιβάλλουν τους όρους τους και να φέρνουν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Αλλωστε αυτό πρέπει να το γνωρίζει καλύτερα από όλους, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, ως πολύ έμπειρος τραπεζίτης. Aς μην ξεχνάμε πως ο διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κνετρικής Τράπεζας, οπότε ξέρει από πρώτο χέρι πως σκέφτονται τα "μυαλά" του παγκόσμιου finance.

parapolitika.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα