Ανταλλαγή εδαφών Κοσόβου-Σερβίας προτείνει Αλβανός ηγέτης

16:50 24/5/2011 - Πηγή: 24wro

Ο ηγέτης των Αλβανών της νότιας Σερβίας και δήμαρχος της πόλης Πρέσεβο, Μουσταφά Ράγκμι, πρότεινε ...την ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, αντί της διαίρεσης του Κοσόβου. Σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε ότι, εάν τεθεί ζήτημα παραχώρησης τμήματος του Κοσόβου στη Σερβία, τότε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί και η κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
«Οι Σέρβοι ηγέτες δικαιολογούν την πρόταση για διαίρεση του Κοσόβου ως έκφραση ρεαλισμού, αλλά, εάν θέλουν να είναι 100% ρεαλιστές, θα πρέπει να σκεφτούν και τη
διαίρεση της Σερβίας, διότι τα εδάφη, όπου ζουν οι Αλβανοί στους δήμους Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζε, αυτόματα θα προσαρτηθούν στο Κόσοβο», επισήμανε ο Ράγκμι.
Ο Μουσταφά Ράγκμι εκτιμά ότι «η ανταλλαγή εδαφών δεν αποκλείεται να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας» και διατυπώνει την απαίτηση των Αλβανών της νότιας Σερβίας να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία.
Το ζήτημα της διαίρεσης του Κοσόβου επανήλθε στην επικαιρότητα, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος ανοιχτά υποστήριξε μια τέτοια εκδοχή.
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι μια ενδεχόμενη διαίρεση του Κοσόβου θα ανοίξει νέες πληγές στην ΠΓΔΜ και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

newsbomb.gr 
Keywords
Τυχαία Θέματα