Άννα Διαμαντοπούλου: Πτυχίο στα τρία χρόνια, τέλος οι αιώνιοι φοιτητές

00:10 4/7/2011 - Πηγή: 24wro
Μαζί σας!Ωραία τα λέτε αλλά στην πράξη...

Η Άννα Διαμαντοπούλου για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, χαρακτηρίζει το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ ως ένα από τα..
.. σημαντικότερα πράγματα που έχει επιχειρήσει ποτέ και σημειώνει «Ή τώρα ή ποτέ».

Συγκεκριμένα
σε συνέντευξή της στο Βήμα δήλωσε: «Η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση ανοίγει άλλους δρόμους, πέρα από την καθημερινή σύγκρουση πάνω στους αριθμούς του Μεσοπρόθεσμου».

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη της υπουργού Παιδείας

- Το πρώτο μεγάλο θέμα που άνοιξε πάντως είναι η απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου σε τρία χρόνια. Πώς αυτό θα βοηθήσει τα πανεπιστήμια να γίνουν καλύτερα;

«Στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ δίνεται η δυνατότητα να οργανώσουν τα προγράμματα σπουδών τους και να ορίσουν τη διάρκειά τους. Αυτό που προτείνεται είναι η εξασφάλιση τουλάχιστον 180 ακαδημαϊκών μονάδων, δηλαδή τρία χρόνια. Γιατί για παράδειγμα οι ειδικοί θερμοκηπίων να χρειάζονται τον ίδιο αριθμό ακαδημαϊκών μονάδων- τα ίδια χρόνια σπουδών- με τους γεωπόνους;».

- Ωστόσο οι πανεπιστημιακοί, ως σήμερα, τηρούν αρνητική στάση στις προτεινόμενες αλλαγές.

«Οι πανεπιστημιακοί δεν έχουν όλοι ενιαία άποψη. Αλλοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν. Αλλοι συνεισέφεραν με δημιουργικές προτάσεις και άλλοι απέρριψαν με ακραίες καταγγελίες. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τους πανεπιστημιακούς. Αφορούν πρωτίστως και κυρίως το μέλλον της χώρας και τη νέα γενιά, αφορούν την κοινωνία που τα χρηματοδοτεί».

- Πολλοί πανεπιστημιακοί εκφράζουν την άποψη ότι φέρνετε το νομοσχέδιο στην Βουλή το καλοκαίρι, επειδή τότε είναι κλειστά τα πανεπιστήμια και έτσι θα αποφύγετε αντιδράσεις.

«Το πρώτο κείμενο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση παρουσιάστηκε πριν από έναν χρόνο, στις 25 Ιουλίου 2010. Το 30σέλιδο κείμενο διαβούλευσης είναι στη διάθεση όλων για 10 μήνες. Υπήρξαν προτάσεις από 130 φορείς, από τη Διακομματική Επιτροπή, υπήρξε θέση του ΕΣΥΠ (Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας) και ηλεκτρονική διαβούλευση τριών μηνών. Πανεπιστήμια και φορείς οργάνωσαν ημερίδες. Το σχέδιο ν
Keywords
Τυχαία Θέματα