Αναβλήθηκε η εκτέλεση βαρυποινίτη με νοητική υστέρηση

17:50 20/2/2013 - Πηγή: 24wro

Αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή χθες το βράδυ στην αμερικανική Πολιτεία της Τζόρτζια η εκτέλεση του Γουόρεν Χιλ...

ενός Αμερικανού με νοητική υστέρηση, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για το στραγγαλισμό συγκρατουμένου του στη φυλακή όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για το φόνο της φίλης του, έγινε γνωστό από το δικηγόρο του.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Κάμερ, η εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση του 52χρονου μαύρου Αμερικανού Γουόρεν Χιλ, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 19:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας) στο Τζάκσον της Τζόρτζια, αναβλήθηκε λίγα λεπτά
πριν από την πραγματοποίησή της.

Αμέσως μετά την απόρριψη του αιτήματός του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τζόρτζια, το απόγευμα, ο δικηγόρος του κατέθεσε αίτηση αναστολής ώστε να μπορέσει ο Χιλ να «έχει τη δυνατότητα να δείξει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκτέλεσή του δεδομένου ότι όλοι οι μάρτυρες της Πολιτείες της Τζόρτζια που στο παρελθόν υποστήριζαν ότι ο Χιλ δεν έχει νοητική υστέρηση, τώρα συμφωνούν με τους ειδικούς που διαβεβαιώνουν ότι ο Χιλ πληρεί τα κριτήρια της Τζόρτζια όσον αφορά την αναπηρία αυτή».

Η Τζόρτζια είναι μια από τις 33 Πολιτείες στις οποίες επιτρέπεται η θανατική ποινή, αλλά θέτει πολύ υψηλά όρια για την απόδειξη της νοητικής υστέρησης στις περιπτώσεις αυτές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε προηγουμένως απορρίψει την τελευταία έφεση του Χιλ, τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει διανοητικά καθυστερημένο όλοι οι ειδικοί που τον έχουν εξετάσει.

Το 2002, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτέλεση των ανθρώπων με διανοητική υστέρηση γιατί υπήρχε κίνδυνος «για αυθαίρετες εκτελέσεις». Ωστόσο, άφησε τις ίδιες τις Πολιτείες να ορίσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να χαρακτηριστεί κάποιος διανοητικά καθυστερημένος.

tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα