Αναβάλλεται για αύριο το μεσημέρι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

12:31 4/2/2012 - Πηγή: 24wro
Εν μέσω των ασφυκτικών πιέσεων και απαιτήσεων της τρόικας...
για νέα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας αναβάλλεται για αύριο το μεσημέρι πιθανότατα στις 13.00, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί που θα προσέλθουν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση αύριο βρίσκονται ενώπιον σημαντικών διλημμάτων που θα αλλάξουν και την καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών για τα επόμενα χρόνια
και αφορούν φυσικά και στην δανειακή σύμβαση.
Η αγωνία είναι έντονη, καθώς οι πιστωτές, ζητούν τη λήψη και τη συμφωνία -απαιτούν μάλιστα και έγγραφες δεσμεύσεις- των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για ένα πιο επώδυνο πακέτο, που θα περιέχει πιο σκληρά μέτρα, από το πρώτο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας.
Το κλίμα ενόψει της σημερινής προγραμματισμένης σύσκεψης, επιβάρυνε και ο σύγκρουση Μεγάρου Μαξίμου και Ν.Δ. που ξέσπασε ξαφνικά, μετά από σενάρια που κυκλοφορούσαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, περί επικείμενης παραίτησης του κ. Παπαδήμου, εάν δεν επέλθει συμφωνία των αρχηγών.
«Κόκκινες γραμμές» στα θέματα συλλογικών συμβάσεων, των μισθών και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και με αστερίσκους ως προς τις δυνατότητες ελιγμού και στα δύο πεδία της διαπραγμάτευσης προσέρχεται ο κ. Γ. Παπανδρέου στην κρισιμότερη ίσως σύσκεψη.
Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων των συζητήσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τρόικας, για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ η τελευταία γραμμή υποχώρησης, την οποία κάποιοι θεωρούν ότι δεν θα χρειαστεί να υπερβεί, είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές - δηλαδή με διασφάλιση του δικαιώματος του δημοσίου να έχει καθοριστικό λόγο στη λήψη διοικητικών αποφάσεων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν προσέρχεται, με βάσει τις πληροφορίες που είχε έως αργά το βράδυ στη διάθεσή του «Το Βήμα»- με τη λογική της ρήξης. Παρά τις έντονες αντιμνημονιακές φωνές που κυριαρχούν στην Κ.Ο. της Ν.Δ., ο κ. Αντ. Σαμαράς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί τη συμφωνία και με τη στάση του να θέσει σε κίνδυνο PSI και το νέο δάνειο.
Βέβαια, υπάρχει η μεγάλη πίεση από τους ψηφοφόρους και την κομματική βάση που δυσανασχετεί και διακρίνει υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές». Είναι ενδεικτικό, ότι χθες, δέκα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που ανήκουν στην τάση της λαϊκής δεξιάς, με επιστολή τους ζητούν από τον γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Επιτροπή με θέμα την δανειακή σύμβαση και την πορεία προς τις εκλογές.
Με αρνητική στάση έναντι των απαιτήσεων των πιστωτών θα προσέλθει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης που αρνείται τη μείωση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ αντιπροτείνει την αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά μια ώρα.
Επίσης είναι αρνητικός στη μείωση των κατώτατων μισθών και θεωρεί ως υφεσιακό μέτρο την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Για το θέμα του κρατικού ελέγχου των τραπεζών είναι επιφυλακτικός και δεν μετακινείται από την κάθετη άρνησ
Keywords
Τυχαία Θέματα