Ανάστατοι οι εξαγωγείς για το ΦΠΑ

14:43 5/4/2012 - Πηγή: 24wro
Άμεση επιστροφή του ΦΠΑ ζητούν από την κυβέρνηση οι εξαγωγείς επισημαίνοντας σε επιστολή τους ότι αποτελούν...
μοναδική περίπτωση στον κόσμο που πληρώνουν πρόστιμο-ΦΠΑ 23% για τις εξαγωγές χωρίς να γνωρίζουν πότε θα τους επιστραφεί.
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Εδώ και πολύ καιρό προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσο να γίνει αντιληπτό από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση συνολικά η απόλυτη αναγκαιότητα αποκατάστασης της ομαλότητας
στην επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το κατ’ ουσία πάγωμα των επιστροφών – και γενικότερα των υποχρεώσεων του δημοσίου στους εξαγωγείς όπως και των επιστροφών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, των επιχορηγήσεων αναπτυξιακού νόμου και ΕΣΠΑ, κρατικών προμηθειών, κ.λ.π. - συνιστά πλέον θέμα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις-μέλη μας που έχουν στερηθεί την όποια περιορισμένη ρευστότητά τους και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο.
αρά λοιπόν το ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε δημιουργήσει προσδοκίες στις επιχειρήσεις για αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος ώστε να δοθεί ανάσα στη ρευστότητα, εξέδωσε την πολυαναμενόμενη νέα Απόφαση για τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες ΠΟΛ 1090/02.04.12 που συντάχθηκε χωρίς καμία διαβούλευση με τους εξαγωγικούς φορείς και αποτελεί εμπαιγμό για τα μέλη μας, διότι:
1. παραπέμπει στις καλένδες τις ήδη διαμορφωμένες εκκρεμείς επιστροφές που έχουν σωρευτεί και θα έχουν σωρευτεί μέχρι την πλήρη εφαρμογή της νέας διαδικασίας. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το άρθρο 3 της νέας ΠΟΛ, τα αντίστοιχα ποσά θα εκταμιευτούν με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2012-2016. Δηλαδή το πότε θα πάρουν τα χρήματά τους οι επιχειρήσεις αυτές θα εξαρτάται πλέον από το εάν και πότε θα επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα έσοδα και τις δαπάνες που έχουν τεθεί με τον Προϋπολογισμό του 2012 και με το νέο Μνημόνιο!
2. ως προς τη νέα διαδικασία επισημαίνουμε ότι είναι καταρχήν θετική η πρόβλεψη για ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος επιστροφής ΦΠΑ μέσω του ειδικού συστήματος ΤΑXISnet, η ικανοποίηση των αιτημάτων με βάση τον χρόνο υποβολής της αίτησης επιστροφής καθώς και η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων που συμβάλλουν στη διαφάνεια και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η όλη όμως διαδικασία που προβλέπεται στη συνέχεια (επεξεργασία από τη ΓΓΠΣ, αποστολή στις αρμόδιες ΔΟΥ, διενέργεια, για όσες περιπτώσεις απαιτείται, προσωρινού ελέγχου εντός δύο μηνών και τακτικού ελέγχου εντός πέντε μηνών) κάθε άλλο είναι παρά αυτοματοποιημένη και τυποποιημένη και δεν διασφαλίζει την πραγματικά άμεση επιστροφή ΦΠΑ στους εξαγωγείς Η διαδικασία μεταθέτει την εφαρμογή επιστροφής ΦΠΑ για άγνωστο χρονικό διάστημα, όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα, χωρίς να έχει προβλεφθεί καμία ασφαλιστική δικλείδα για την περίπτωση που η επιστροφή ή και ο έλεγχος δε γίνουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών που ούτως ή άλλως υπάρχουν
Keywords
Τυχαία Θέματα